Enter your keyword

Jaglane ala Rafaello – Wegańskie, bez Cukru i Glutenu

Jaglane ala Rafaello – Wegańskie, bez Cukru i Glutenu

Jaglane ala Rafaello – Wegańskie, bez Cukru i Glutenu

Jaglane ala Rafaello – Wegańskie, bez Cukru i Glutenu. Kasza jaglana sprawdza się rewelacyjnie w wielu potrawach. Śmiało można kaszę spożywać z mlekiem na śniadanie, z gulaszem na obiad, jest świetnym zdrowym zamiennikiem kaszy kuskus. Kasza ta jest bardzo zdrowa, jest jedyną kaszą odkwaszającą.

Dla mnie idealna do pieczenia zdrowych ciast. Aby ciasto z kaszy się nie rozpadało dodaję siemię lniane – zobacz przepis i olej kokosowy. Bardzo istotne jest aby ciacho także bardzo dobrze wystygło, gdyż jak jest gorące to nie trzyma się kupy. Jaglane ala Rafaello – Wegańskie, bez Cukru i Glutenu. Zapraszam!

PRZEPIS

  • czas: 60 minut
  • trudność: średnia
  • dieta: bez nabiału, mąki/glutenu, jaj, cukru, drożdży

SKŁADNIKI

Ciasto

  • 100 gramów kaszy jaglanej (woreczek)
  • 1 łyżka siemienia lnianego (zmielone i zalane 6 łyżkami gorącej wody)
  • 10 daktyli (drylowane i zalane wrzątkiem na 10 minut) następnie drobno pokrojone
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego (zimno tłoczony)
  • 4 łyżki ksylitolu lub syropu klonowego (lub miodu – dla nie wegan)

Krem

  • 1 puszka mleka kokosowego (schłodzonego w lodówce przynajmniej przez 2 godziny)
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 2 łyżki syropu klonowego  (lub miodu – dla nie wegan)

 

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

  1. Kaszę przekładam do durszlaka i płuczę w bardzo zimnej wodzie (pozbywam się w ten sposób goryczy)
  2. Ponownie kaszę przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję przez 20 minut (aż będzie miękka). Odcedzam
  3. Do ugotowanej kaszy dodaję szklankę wiórków kokosowych, przygotowane daktyle, siemię lniane i ksylitol. Wszystko blenduję na gładką jednolitą masę. Jak masa wyjdzie zbyt gęsta to dolewam 1/2 szklanki roślinnego mleka
  4. Rozgrzewam piekarnik do 190°C
  5. Gotową masę przekładam do tortownicy (ja miałam pod reką dużą stąd ciasto wyszło cienkie – im mniejsza tortownica ciasto wyjdzie grubsze). Ciasto samo w sobie nie rośnie
  6. Piekę ciasto w piekarniku przez 20 minut. Ciasto po upieczeniu nie będzie sztywne, więc czekam aż całkowicie wystygnie i zesztywnieje

Krem

  1. Otwieram puszkę z mlekiem kokosowym. Oddzielam gęsta śmietanę od wody
  2. Gęsta śmietanę ubijam przez około 3 min –  tak jak białko jajka, stopniowo dodając ksylitol (można zmielić na puder)
  3. Na końcu wystudzone już ciasto zdobię bitą kokosową śmietanką syropen klonowym lub miodem

Smacznego.

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto
by na tym skorzystał!

Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając
do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

Ściskam

Daria x

Related Posts

  • może być całkiem pyszne:)

  • Cieszę się, że trafiłam na twojego bloga! Ciekawie tu u ciebie!

  • Trzeba przyznać, że ciekawa alternatywa. Wypróbuję ją jak wrócę do domu. Mamy też plan spróbować zrobić inne zdrowsze alternatywy np. ciasto czekoladowe z buraka. 🙂

  • Uwielbiam kaszę jaglaną, a jak widzę Twój przepis to nie mogę się już doczekać, żeby zrobić to ciasto. Wygląda przeeeeepysznie! Ja tylko jak robię ciasto z kaszy jaglanej to mi się rozpada, masz na to sposób?

    • Witaj Sara!

      Z mojego doświadczenia to zmielone siemię lniane świetnie pomaga utrzymać ciasto razem, gdyż działa na zasadzie jajek (1 łyżka zalana 6 łyżkami gorącej wody – czekamy, aż siemię maksymalnie zgęstnieje), następnie dodajemy do masy na ciasto.

      Także olej kokosowy pomaga, gdyż jak ciasto wystygnie przyjmuje w nim stałą konsystencję. I finalnie ciacho musi dobrze wystygnąć aby idealnie trzymało się razem.

      Powodzenia w pieczeniu i pięknego dnia!

      Daria

  • Super! Bardzo dziękuję za przepis 😉
    Miłego dnia

  • Czy myslisz, ze ksylitol moge zastapic cukrem kokosowym? Chetnie wyprobuje tego przepisu 🙂

  • Wygląda przepysznie, muszę wypróbować, bo pokochałam mleko kokosowe:)