Enter your keyword

Jaglane Gołąbki z Pieczarkami Wegańskie

Jaglane Gołąbki z Pieczarkami Wegańskie

Jaglane Gołąbki z Pieczarkami Wegańskie

Jaglane Gołąbki z Pieczarkami Wegańskie, Zdrowe i Syte. Zaledwie kilka tygodni temu uraczyłam Was jak i siebie oraz swoją rodzinę fioletowymi gołąbkami z czerwonej kapusty. Nie powiem, ale szał był. A najfajniejsza była wszystkich reakcja, mianowicie „No tak dlaczego nie pomyślałam/em, aby użyć czerwonej kapusty”. No bywa.

To jest dobry przykład na to jak schematycznie nasze mózgi pracują i, że warto czasem otworzyć się na zmiany czy propozycje innych, bo smak czy nowe doświadczenie może naprawdę bardzo miło zaskoczyć. (Tutaj konkluzja z mojej miłości do psychologii ludzkich zachowań). Dzisiejsze gołąbki to kasza jaglana i pieczarki otulone w liściach włoskiej kapusty wykąpane w aromatycznym sosie pomidorowym. Miękkie i rozpływające się w ustach. Pełne dobroci zawartej w kaszy jaglanej. Chyba więcej już pisać nie muszę. Zapraszam na Jaglane Gołąbki z Pieczarkami Wegańskie, Zdrowe i Syte.

 

PRZEPIS

  • czas przygotowanie 1 godzina; gotowanie 1 godzina
  • trudność średnia
  • dieta bez mięsa, glutenu/pszenicy, nabiału, orzechów, drożdzy (dieta wegańska)

 

SKŁADNIKI

  • 1 średnia włoska kapusta
  • 200 gramów kaszy jaglanej
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • nać zielonej pietruszki
  • czarny pieprz i sól himalajska lub morska
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • tymianek
  • olej do smażenia (kokosowy/rzepakowy)

Sos

  • 1/2 litra wody
  • 150 gramów koncentratu pomidorowego (1/2 słoiczka 200 gramów)
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • łyżka oleju kokosowego
  • sól himaljska lub morska i czarny pieprz
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego

PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę gotuję al dente
  2. Następnie obieram cebulę i czosnek, i kroję w drobną kostkę, kolejno podsmażam na patelni
  3. Pieczarki myję, także kroję w drobną kostkę, po czym dodaję na patelnię wraz z siemieniem lnianym i smażę przez kilka minut, solę oraz pieprzę. Następnie warzywa wraz z pietruszką dodaję do ugotowanej kaszy i wszystko razem mieszam
  4. Z kapusty wykrawam głąb następnie kapustę sparzam (w garnku z wrzątkiem przez około 15 minut)
  5. Sparzoną kapustę wyciągam z wody oraz studzę. Następnie odcinam listki i kolejno zgrubienia z każdego listka
  6. Przygotowany farsz przekładam kolejno na przygotowane liście. Najpierw zawijam liść na dole na farsz, po czym boki i robię gołąbka, tak aby wykorzystać całego liścia
  7. Szykuję duży garnek na którego spodzie kładę liście kapusty, tak aby pokryły cały spód (używam tych niekształtnych lub porwanych). Następnie układam w garnku gołąbki jeden koło drugiego warstwami
  8. Szykuję sos: Wodę doprowadzam do wrzątku, dodaję koncentrat pomidorowy, 2 listki laurowe, 5-6 ziarenek ziela angielskiego, solidną łyżkę oleju kokosowego, siemię lniane, sól i pieprz. Wszystko kilka minut gotuję i zalewam poukładane w garnku gołąbki. Garnek przykrywam pokrywką i gotuję na małym ogniu do godziny do czasu, aż kapusta będzie miękka
  9. Podaję na ciepło skroplone oliwą i posypuję tymiankiem i czarnym pieprzem

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts