Enter your keyword

Jagodowy lub Borówkowy Budyń Jaglany Wegański

Jagodowy lub Borówkowy Budyń Jaglany Wegański

Jagodowy lub Borówkowy Budyń Jaglany Wegański

Jagodowy lub Borówkowy Budyń Jaglany Wegański. Po moich leśnych, jagodowych wojażach grzechem będzie nie podzielić się z Tobą przygotowanymi pysznościami. Jagody to leśny diament. Jak to mój 76 letni dziadek (wciąż w każdym sezonie kilka godzin dziennie zbierający jagody) mówi, że to jedyny owoc, gdzie mamy pewność, że nie był pryskany, modyfikowany czy faszerowany nawozami. Dlatego warto z niego korzystać do woli.

Jagoda to owoc zawierający przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki przyczyniające sie do chorób nowotworowych. Owoc regulujący poziom cukru we krwi, podobnie jak insulina, obniżający zły cholesterol. Wspomagający także nasze oczy – idealne antidotum po wielogodzinnym siedzeniu przy komputerze. Dziś proponuję jagodowy lub borówkowy budyń. Ten cudowny owoc w połączeniu z odkwaszającą organizm kaszą jaglaną i zapobiegającym próchnicy ksylitolem to nic innego jak micha słodkiej ale jednocześnie zbawiennej dla zdrowia dobroci. Zapraszam na Jagodowy lub Borówkowy Budyń Jaglany Wegański. Palce lizać!

 

IMG_5880_Fotor

 

PRZEPIS

  • czas 30 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez mąki/glutenu, nabiału, orzechów, cukru

SKŁADNIKI

  • 100 gramów (woreczek) kaszy jaglanej
  • 2 szklanki jagód lub borówek
  • 2 łyżki ksylitolu opcjonalnie naturalnego miodu
  • łyżka śmietanki kokosowej
  • świeża mięta

PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę jaglaną płuczę w zimnej wodzie następnie przesypuję do garnka z zagrzaną wodą gotuję (około 20 minut)
  2. Ugotowaną kaszę przesypuję na drobny durszlak i polewam zimną wodą. Czekam chwilkę, aż woda odcieknie
  3. Przesypuję kaszę do blendera, dodaję owoce i ksylitol, i blenduję na bardzo gładką masę
  4. Serwuję w miseczkach, zdobię kilkoma jagodami/borówkami, śmietanką kokosową i świeżą miętą

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

 

 

Related Posts

  • Agnieszka

    Desery z kaszą jaglana są bardzo fajne 🙂

  • Bardzo proste, faktycznie. Muszę wyprobowac!

  • Agnieszka

    Kasza jaglana sprawdza się doskonale w takich deserach 🙂

  • Uwielbiam budynie, bardzo prosty i ciekawy przepis, chętnie wypróbuje 🙂 pozdrawiam i zapraszam do nas http://siostrydajarade.blogspot.com/2016/07/kawy-swiata-aroma-coffe.html#

  • Pysznie:)

  • Nic z tego, wybieram jagody bez budyniu :p

  • Klinika Zdrowego Jedzenia

    Wygląda super! uwielbiam kaszę jaglaną, więc muszę wypróbować Twój przepis na budyń 😉

  • jagody lubię, ale wspomnienia z wakacyjnego rodzinnego jagodobrania są mocno traumatyczne. jak można przez kilka godzin kucać w tych jagodach 😉