Enter your keyword

Karmelowe Burakowe Pure z Nutką Chili – Zdrowe Urozmaicenie

Karmelowe Burakowe Pure z Nutką Chili – Zdrowe Urozmaicenie

Karmelowe Burakowe Pure z Nutką Chili – Zdrowe Urozmaicenie

Wyrafinowana wersja buraków, która sprawdzi się idealnie na świątecznym stole. Szczególnie jak szukasz przepisu na danie, które zaskakuje, jest zdrowe i lekkostrawne. Popularny burak to cudne warzywo. Dla mnie do tej pory to warzywo przede wszystkim głównie spożywane w soku lub zupie i cieście. Aczkolwiek ostatnio podjęłam proaktywne działania i odkrywam buraczane kulinarne możliwości, a okazało się, że jest ich wiele! Pomysł na buraki w karmelowej wersji powstał bardzo spontanicznie. Zauważyłam, że buraki upieczone w skórkach w przeciwieństwie tych ugotowanych, są dużo bardziej słodsze. Dla mnie pieszczące podniebienie słodkości to przede wszystkim te w karmelowej wersji. Nic tak w zdrowy sposób nie karmelizuje moich potraw jak daktyle, stąd też to połączenie słodkich buraków i daktyli to strzał w dziesiątkę. Zbawienne właściwości buraka to przede wszystkim dużo kwasu foliowego wpływającego na wzmocnienie odporności. Jest niezbędny na kobiet w ciąży, bądź tych pragnących w niej być. Badania również wskazują na pozytywny wpływ buraka na obniżenie ciśnienia tętniczego. Zatem zapraszam na rewelacyjną, co więcej zdrową alternatywę do mącznie zapiekanych, ciężkostrawnych buraków. Nawet alternatywę do tych z chrzanem dla urozmaicenia smaku i świątecznego stołu.

 IMG_3053_Fotor-1

PRZEPIS

  • czas pieczenia: godzina czas przygotowania: 10 minut
  • trudność: łatwe
  • dieta: bez glutenu

SKŁADNIKI

  • 10 średnich buraków
  • 1 ząbek czosnku obranego ze skórki
  • 4 daktyle medjool –  wydrylowane
  • 1/2 dużego kubeczka niesłodzonego jogurtu sojowego (lub innego wedle gustu)
  • 1 mała czerwona papryczka chili – bez ziarenek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (szukaj firmy Borges ma delikatny orzechowy smak)
  • 1 łyżeczka soli

Do dekoracji

  • szczypior
  • 10 orzechów włoskich lub pekanów podpieczonych na suchej patelni i pokruszonych
  • 2 suszone figi pokrojonej w drobne paseczki
  • ser z nerkowców (lub opcjonalnie i nieroślinnie serek grani lub kozi)

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzewam piekarnik do 190 – 200ºC
  2. Myję buraki, przekładam na blaszkę, następnie do piekarnika i piekę około godziny, aż do momentu kiedy będą miękkie. Gotowość/miękkość samego centrum buraka sprawdzam widelcem
  3. Gotowe buraki pozostawiam aby przestygły, następnie obieram ze skórki
  4. Obrane buraki przekładam do blendera wraz z pozostałymi składnikami. Blenduję do momentu uzyskania gładkiego pure
  5. Gotowe pure przekładam do salaterki i zdobię pokrojonym szczypiorkiem, orzechami, figami oraz wybranym serem

Smacznego.

Related Posts