Enter your keyword

Karmelowo Migdałowo Waniliowe Pyszne Lody Wegańskie i Bez Cukru

Karmelowo Migdałowo Waniliowe Pyszne Lody Wegańskie i Bez Cukru

Karmelowo Migdałowo Waniliowe Pyszne Lody Wegańskie i Bez Cukru

Karmelowo Migdałowo Waniliowe Pyszne Lody Wegańskie i Bez Cukru. Powracam w Wasze łaski i mam cichą nadzieję, że tym przepisem uda mi się w nie wkraść.

Kto nie lubi lodów? Nikt! Prawda? Mamy lato, więc jemy zdecydowanie więcej lodów, dlatego dla zdrowia podsuwam tę bezgrzesznie rozpustną wersję. Wersję, która pieści wyśmienicie zdrowie i ciało, a kubki smakowe odlatują z rokoszy. Kto chce? 

 

 

PRZEPIS

  • Czas:  przygotowanie 15 minut,  mrożenie: 3 godz.
  • Trudność: łatwe
  • Dieta: roślinna/wegańska; bez nabiału, cukru, jaj

 

SKŁADNIKI

masa waniliowa:

  • 1 puszka mleczka kokosowego (gęstego)
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 3/4 szklanki ksylitolowego pudru (zmielony ksylitol) oczywiście można zastąpić zwykłym cukrem 
  • 1 i 1/2 laski wanilii
  • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

karmelowo/migdałowa:: 

  • 15 daktyli medjool lub inne uprzednio namoczone w gorącej wodzie
  • 2 łyżki masła migdałowego lub 15 podprażonych migdałów
  • 2 łyżki syropu klonowego (możesz użyć miodu)

 

PRZYGOTOWANIE

masa waniliowa:

  1. Zaczynam od zrobienia pudru ksylitolowego. Wsypuję ksylitol do blendera i blenduję przez chwilkę, dodaję kokosowe i migdałowe mleko, olej oraz wanilię. Wszystko blenduję aż uzyskam jednolitą masę, którą przekładam do pojemnika i kolejno do zamrażarki

karmelowo/migdałowa:

  1. Z daktyli usuwam pestki, jeśli nie masz możliwości zakupu daktyli medjool, a tylko ich sucha wersję, to zalej je ciepłą woda by zmiękły. Kolejno przełóż do blendera 
  2. Do blendera także dodaję syrop klonowy oraz masło migdałowe i wszystko blenduję
  3. Gotowy karmel dodaję do przygotowanej masy chłodzącej się w zamrażarce. Wszystko dokładnie mieszam. Pojemnik ponownie wkładam do zamrażarki do 3 godzin. Mieszam wszystko co godzinę.
  4. Lody wyciągam z zamrażarki i czekam kwadrans, aby odtajały przed podaniem. Innym dobrym sposobem jest ponownie ich zblendowanie (mam na myśli takie zamrożone).

 

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto
by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

Ściskam

Daria x

Related Posts