Kasza Jaglana w Mleku Migdałowym z Witaminową Bombą Ziarenkową

Kasza Jaglana w Mleku Migdałowym z Witaminową Bombą Ziarenkową

Kasza Jaglana w Mleku Migdałowym z Witaminową Bombą Ziarenkową

Śniadaniowo Mi! Uwielbiam wiosenne poranki, szykowanie wartościowego śniadania i spożywanie go w pełni porannego słońca. Jednocześnie napajając się światłem i wspomagając moje ciało w produkcji witaminy D. Mam wtedy motywację na tworzenie tych witaminowych, kolorowych rokosznych pyszności, które niezawodnie wprowadzają mnie w nowy dzień pełną energii, zdrowia i radości. Kocham takie dni.

PRZEPIS

  • czas 20 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez glutenu, nabiału, orzechów

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego (mojej własnej roboty)
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • 6 jeżyn mrożonych (moje dzikie uzbierane latem w parku)
  • 1/2 łyżeczki nasion chia lub siemienia lnianego
  • kilka ziarenek granatu
  • 1 łyżeczka miodu lub ksylitolu lub syropu klonowego (opcja dla wegan)

PRZYGOTOWANIE

  1. Gotuję kaszę. Najpierw ją płuczę w bardzo zimnej wodzie aby pozbyć się z niej goryczy. Płuczę do momentu, aż pozbędę się mętnej wody. Kaszę gotuję w proporcji 1:2 (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody). Do garnka z kaszą dodaję 1 łyżeczkę oleju kokosowego oraz szczyptę soli himalajskiej lub morskiej. Gotuję pod przykrywką  przez 10 minut, po czym wyłączam gaz i pozostawiam pod przykryciem na 5 minut, odmierzam mleko i pozostałe składniki do ulubionej miseczki
  2. Ugotowana kaszę dodaję do miseczki dodaję mleko oraz pozostałe składniki

Śniadanie gotowe. Spożywane w słońcu smakuje bosko i orzeźwiająco. Smacznego!

“Dziel się dobrocią i udostępnij, co dobrego dajemy do nas samych wraca”

Related Posts

  • martyna

    Na pewno sprobuje, wygląda pysznie 🙂 coś innego niż płatki owsiane na śniadanie 🙂

    • Polecam! Pyszne i pełne dobroci <3