Enter your keyword

Kokosowa Bobowa – Roślinne Białko! Zupa Wegańska

Kokosowa Bobowa – Roślinne Białko! Zupa Wegańska

Kokosowa Bobowa – Roślinne Białko! Zupa Wegańska

Kokosowa Bobowa – Roślinne Białko! Zupa Wegańska. Bób w sezonie grzech nie korzystać. Dla mnie zupy to pyszne i lekkostrawne rozwiazanie na upały. Uwielbiam wcinać je chłodne z kromeczką pysznego zdrowego chlebka.

Bób to strączek, który syci i karmi ciało pełnowartościowym roślinnym białkiem. Zawiera śladową ilość tłuszczu, kwas foliowy witaminę A i C, wapno, magnez, potas. Jest idealny jako przekąska – ugotowany i posolony odrobiną soli himalajskiej lub morskiej. Świetnie smakuje w sałatkach, warzywnych potrawkach i zupach. Zapraszam na Kokosową Bobową – Roślinne Białko! Zupa Wegańska w moim kokosowym wydaniu.

PRZEPIS

  • czas 40 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez mąki/glutenu, mięsa, nabiału, orzechów – bób to źródło zdrowego białka

SKŁADNIKI

  • bób
  • cebula
  • czosnek
  • marchewka
  • seler
  • koperek
  • mleczko kokosowe
  • olej kokosowy
  • sól himalajska lub morska
  • kilka kropel oilwy z oliwek

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Bób zalewam wrzącą wodą i gotuję przez 2-3 minuty. Zalewam na kilka minut zimną wodą i obieram. Robię to po to aby skórka lepiej schodziła
  2. Obieram cebulę i czosnek następnie przekładam do blendera i blenduję (opcjonalnie drobno kroję)
  3. Szykuję garnek na zupę, rozgrzewam go, dodaję olej i podsmażam cebulkę, i czosnek przez około 5 minut. Kolejno dodaję 1/2 łyżeczki kurkumy i 1/2 łyżeczki soli dalej smażąc wszystko przez kilka minut
  4. Myję, obieram marchewkę, seler i przekładam do blendera. Drobno blenduję (opcjonalnie trę) po czym dodaję do smażącej się cebulki i czosnku, smażę wszystko razem przez około 5 minut – mieszam od czasu do czasu
  5. Do garnka dodaję przygotowany bób i zalewam wszystkie warzywa gorącą wodą. Wszytko gotuję przez 20 minut
  6. Po ugotowaniu 1/2 zupy przelewam do blendera i blenuję na gładko po czym wlewam z powrotem do garnka
  7. Drobno siekam pęczek koperku i wraz z 1/2 puszki mleczka kokosowego dodaję do garnka. Dobrze mieszam aby mleczko się rozpuściło
  8. Serwuję w miseczkach, skraplam oliwą z oliwek, gdyż pięknie się tak prezentuje

Smacznego!

 

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

 

 

 

 

Related Posts