Enter your keyword

Kolendrowy Hummus – Pasta z Cieciorki Wegańska i Bez Glutenu

Kolendrowy Hummus – Pasta z Cieciorki Wegańska i Bez Glutenu

Kolendrowy Hummus – Pasta z Cieciorki Wegańska i Bez Glutenu

Kolendrowy Hummus – Pasta z Cieciorki Wegańska i Bez Glutenu. Hummus to potrawa popularna na całym świecie, bardzo popularna wśród wegan i wegetarian. Hummus jest potrawą kuchni bliskiego wschodu przygotowywaną z ciecierzycy, pasty sezamowej (zwanej tahini), czosnku, soku z cytryny i oliwy. To taki tradycyjny hummus, dodając dodatkowe składniki takie jak suszone pomidory czy świeże zioła można tworzyć wszelakie wariacje owej pasty.

http://orpheum-nuernberg.de/?bioede=regulierte-bin%C3%A4re-optionen-in-deutschland&134=e6 Ciecierzyca jest bardzo odżywcza, ponieważ jest między innymi źródłem cennego roślinnego białka. Zawiera też dużo sycącego błonnika zatem jest idealna dla osób próbujących pozbyć się zbędnych kilogramów, więc naprawdę warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Wbrew pozorom przygotowanie takiej pasty jest bardzo proste. W moich przepisach znajdziesz już kilka wariacji. Na przykład: hummus z suszonymi pomidorami; hummus z estragonem; hummus z pietruszką. Dziś natomiast dodaję wersję z kolendrą: Kolendrowy Hummus – Pasta z Cieciorki Wegańska i Bez Glutenu.

source site  

IMG_5514_Fotor

PRZEPIS

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki ciecierzycy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek (extra virgin)
  • sól
  • świeża kolendra

go here  

PRZYGOTOWANIE

  1. Cieciorkę namaczam na noc. Dwie szklanki cieciorki zalewam 4 szklankami wody i dodaję sodę oczyszczoną
  2. Na drugi dzień cieciorkę gotuję w osolonej wodzie
  3. W czasie kiedy cieciorka się gotuje robię tahini (pastę sezamową). Sezam delikatnie prażę na patelni, studzę, następnie blenduję w blenderze, aż uzyskam pastę. Do 15 minut.
  4. Wyciskam czosnek przez praskę i dodaję do blendera. Dodaję również sok z cytryny, wodę oraz oliwę
  5. Ugotowaną cieciorkę odcedzam, dodaję do blendera i wszystko razem blenduję. Jak pasta wyjdzie zbyt gęsta dodaję odrobinę wody
  6. Na końcu dokładam kiść kolendry i tu już bardzo króciutko blenduję. Tak aby kolendra pozostała w małych kawałeczkach

http://tc12bercy.fr/parazitu/9484 Hummus to świetny pomysł na sytą zdrową przystawkę; zdrową kolację; zdarzało mi się jeść z pysznym chlebkiem nawet i na śniadanie.

opcje binarne bonus Smacznego.

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam,

Daria x

Related Posts