Kolendrowy Hummus – Pasta z Cieciorki Wegańska i Bez Glutenu

Kolendrowy Hummus – Pasta z Cieciorki Wegańska i Bez Glutenu

Kolendrowy Hummus – Pasta z Cieciorki Wegańska i Bez Glutenu

Kolendrowy Hummus – Pasta z Cieciorki Wegańska i Bez Glutenu. Hummus to potrawa popularna na całym świecie, bardzo popularna wśród wegan i wegetarian. Hummus jest potrawą kuchni bliskiego wschodu przygotowywaną z ciecierzycy, pasty sezamowej (zwanej tahini), czosnku, soku z cytryny i oliwy. To taki tradycyjny hummus, dodając dodatkowe składniki takie jak suszone pomidory czy świeże zioła można tworzyć wszelakie wariacje owej pasty.

Ciecierzyca jest bardzo odżywcza, ponieważ jest między innymi źródłem cennego roślinnego białka. Zawiera też dużo sycącego błonnika zatem jest idealna dla osób próbujących pozbyć się zbędnych kilogramów, więc naprawdę warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Wbrew pozorom przygotowanie takiej pasty jest bardzo proste. W moich przepisach znajdziesz już kilka wariacji. Na przykład: hummus z suszonymi pomidorami; hummus z estragonem; hummus z pietruszką. Dziś natomiast dodaję wersję z kolendrą: Kolendrowy Hummus – Pasta z Cieciorki Wegańska i Bez Glutenu.

 

IMG_5514_Fotor

PRZEPIS

  • czas moczenie przez noc; gotowanie 40 minut; blendowanie 15 minut
  • trudność średnia
  • dieta bez mięsa, glutenu/mąki, nabiału, orzechów, drożdży

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki ciecierzycy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek (extra virgin)
  • sól
  • świeża kolendra

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Cieciorkę namaczam na noc. Dwie szklanki cieciorki zalewam 4 szklankami wody i dodaję sodę oczyszczoną
  2. Na drugi dzień cieciorkę gotuję w osolonej wodzie
  3. W czasie kiedy cieciorka się gotuje robię tahini (pastę sezamową). Sezam delikatnie prażę na patelni, studzę, następnie blenduję w blenderze, aż uzyskam pastę. Do 15 minut.
  4. Wyciskam czosnek przez praskę i dodaję do blendera. Dodaję również sok z cytryny, wodę oraz oliwę
  5. Ugotowaną cieciorkę odcedzam, dodaję do blendera i wszystko razem blenduję. Jak pasta wyjdzie zbyt gęsta dodaję odrobinę wody
  6. Na końcu dokładam kiść kolendry i tu już bardzo króciutko blenduję. Tak aby kolendra pozostała w małych kawałeczkach

Hummus to świetny pomysł na sytą zdrową przystawkę; zdrową kolację; zdarzało mi się jeść z pysznym chlebkiem nawet i na śniadanie.

Smacznego.

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam,

Daria x

Related Posts

  • Jeszcze nigdy nie jadłam hummusu, nie miałam okazji. U mnie w mieście nie przyrządzają, a taki paczkowany podobno niedobry i można sobie obrzydzić smak na długo. Nie jestem również pewna kiedy w ogóle spróbuję, bo nie przepadam za sezamem. Da się zrobić bez?
    Mimo wszystko podziwiam Twoje umiejętności kulinarne i tę niezliczoną ilość rzeczy, które potrafisz przyrządzić 🙂

  • Hummus uwielbiam. Kupuje w biedrze ten potrójny bo jest dobrze przyprawiony i w świetnej cenie. Na razie nie odważyłam się przyrządzić własnego.

  • Skorzystam z tego przepisu z przyjemnością:)

  • Świetny i łatwy przepis. Właśnie od poniedziałku się zabieram za zrobienie hummusu i dziś to nastąpi. Natchnęłaś mine 🙂

    • Przyjemność w takim razie po mojej stronie Agato <3 Przyjemnego blendowania i bezgrzesznie rozpustnego smacznego! Ściskam, Daria xxx