Enter your keyword

Kurkumowo Rozmarynowe Ziemniaczki z Bobem

Kurkumowo Rozmarynowe Ziemniaczki z Bobem

Kurkumowo Rozmarynowe Ziemniaczki z Bobem

No nic innego tylko bób mam w głowie; to znaczy chciałabym mieć, proste byłoby życie. Ale czy ciekawe? Zdecydowanie nie. Dlatego lubię różnorodność i w życiu, i zdecydowanie w kuchni. Nie jestem tradycyjnym typem, zawsze było we mnie coś innego. Patrzyłam na wszystko inaczej niż wszyscy. Były chwile odważne, ale były i te całkowitego wycofania. Teraz wiem, że tak ma właśnie być, że takie puzzle życia jakie sobie wymyśle, to takimi będę żyła, to moja układanka. Dlatego jestem, gdzie jestem i dlatego kocham inność i uwielbiam ją wyrażać poprzez pryzmat jedzenia.

Uwielbiam tworzyć pozytywną energię na talerzu, uwielbiam karmić pozytywną energią, uwielbiam uczyć się łączyć smaki świata; kolory, dobro i inność kultur. To taka moja lekcja kulturoznawstwa i tolerancji. Najpyszniejsza lekcja. Lekcja o Kurkumowo Rozmarynowych Ziemniaczkach z Bobem; z odrobiną pieprzu cayenne, polanych tahini i syropem granata. Bo jedzenie jednoczy ludzi, więc jedzmy to co karmi nasze ciała pozytywną  energią. Zapraszam.

PRZEPIS

  • czas: do 1 godziny
  • trudność: łatwe
  • dieta: roślinna/ wegańska; bez nabiału, glutenu/pszenicy, jaj, orzechów

 

SKŁADNIKI 

  • 8 średnich ziemniaków
  • 1 główka czosnku
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 kg bobu
  • 1 łyżka tahini (pasta sezamowa) – opcjonalnie możesz użyć jogurtu
  • 1 łyżka syropu z granatu – możesz użyć innego delikatnie kwaskowego
  • świeża natka pietruszki
  • olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzewam piekarnik do 200°C
  2. Na blaszce rozkładam papier do pieczenia
  3. Ziemniaki dobrze myję i kroję w plastry i kolejno układam plastry na przygotowanej blaszce. Posypuję rozmarynem, kurkumą, pieprzem cayenne, solą oraz kilkoma kroplami oleju. Wszystko mieszam tak, aby przyprawy równomiernie rozprowadziły się na ziemniakach
  4. Do piekarnika również wkładam główkę czosnku
  5. Przekładam blaszkę z przygotowanymi ziemniakami do piekarnika i piekę przez około 40 minut, aż będą miękkie. Jak masz kuchenkę z termoobiegiem to zmniejsz temperaturę do 180°C
  6. Podczas gdy ziemniaczki się pieką, gotuję bób. Tradycyjnie rozgrzewam wodę w garnku, solę i dodaję bób do gotującej się wody, po 10 minutach odcedzam. Polewam zimną wodą i pozbywam się skórek
  7. Upieczone ziemniaczki przekładam na talerz, na wierzch dodaję bób, oraz obrany ze skórki czosnek
  8. Kolejno polewam olejem rzepakowym, tahini i syropem z granatu. Posypuję świeżą, posiekaną natką pietruszki i wedle gustu solą i czarnym pieprzem

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto
by na tym skorzystał!

Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając
do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

Ściskam

Daria x

 

Related Posts