Enter your keyword

Migdałowo – Szpinakowo – Bazyliowe Pesto Bez Glutenu i Wegańskie

Migdałowo – Szpinakowo – Bazyliowe Pesto Bez Glutenu i Wegańskie

Migdałowo – Szpinakowo – Bazyliowe Pesto Bez Glutenu i Wegańskie

Migdałowo – Szpinakowo – Bazyliowe Pesto Bez Glutenu; Wegańskie. Pesto jest idealnym do dodatkiem do makaronów, można je stosować zamiast ciężkostrawnych sosów. sprawdza się także bardzo fajnie jako smarowidło do chlebka, na kanapki. Dla mnie jest to też idealny dodatek do grillowanych warzyw i do sałatek.

Ostatnio podczas mojej wizyty na niedzielnym targu wpadła w moje ręce bardzo aromatyczna bazylia. W zasadzie to tylko jeden pęczek, a upichciłam z niego aż trzy razy makaron w sosie bazyliowo – pomidorowym i jeszcze dziś całkiem szczodrą jej ilość wykorzystałam na to pełne dobroci Pesto. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że aby uzyskać piękny i unikatowy zielony kolor tego przysmaku, idealnie sprawdza się do tego szpinak. Sprawdza się tu idealnie, bo generalnie (jak dla mnie przynajmniej) szpinak ma bardzo neutralny smak, a w sumie to prawie go nie ma. Dlatego warto go łączyć z innymi bardziej aromatycznymi ziołami, bo nie rozproszy ich smaku. 

Szpinak to źródło roślinnego białka, witaminy E, K,  C oraz tych z grupy B. Dostarcza również organizmowi potasu, wapnia, sodu, fosforu i żelaza. A! Co najważniejsze, bardzo często słyszę, że szpinak jest ble! To w 90% wynika z faktu, że próbowałaś tylko jego mrożona wersję! Wtedy jest ble! A taki świeży jest bardzo smaczny.

Kolejną dobrocią pieszczącą ciało w tej potrawie są migdały (niewskazane dla osób ich nie tolerujących lub z alergią). Migdały to pokarm dla mózgu, ze względu na zawarte w nich tłuszcze. Dlatego jak jesteś w pracy i czujesz się wyczerpana nie sięgaj bo proste węglowodany, sięgaj po garstkę migdałów. Zapraszam na Migdałowo – Szpinakowo – Bazyliowe Pesto Bez Glutenu; Wegańskie.

PRZEPIS

  • czas 15 minut
  • trudność  bardzo łatwe
  • dieta roślinna/wegańska bez glutenu/pszenicy, nabiału, jaj, mięsa

 

SKŁADNIKI

  • 1 szczodra garść świeżego szpinaku
  • 1 garść świeżej bazylii 
  • 1 garść migdałów
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli morskiej lub himalajskiej
  •  1/3 szklanki oliwy z oliwek (extra virgin)

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzewam patelnię i podpiekam na niej migdały, tak aby nabrały delikatnego koloru. Podpieczone migdały przekładam do blendera i blenduję przez około 5 minut (bardzo silnym blenderem) lub 10 minut słabszym. Chodzi o to by migdały zaczęły puszczać soki (uwalniać zawarty w nich tłuszcz)
  2. Myję szpinak, potem bazylię. Jeżeli łodyżki bazylii są delikatnie to można
    je śmiało użyć, jeśli nie to proponuję wykorzystać tylko listki. Dodaję szpinak i bazylię do gotowej, zblendowanej pasty migdałowej.
  3. Do blendera dodaję również obrany ząbek czosnku, sól i oliwę z oliwek. wszystko blenduję, aż uzyskam zieloniutkie Pesto.

 

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem
z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

Ściskam

Daria x

 

Related Posts