Enter your keyword

Mój Kataloński Sos – Romesco

Mój Kataloński Sos – Romesco

Mój Kataloński Sos – Romesco

Mój Kataloński Sos – Romesco Idealny do Pizzy, Makaronów i Warzyw. Kataloński Sos Romesco to sos idealny do grillowanych warzyw, jako sos do pizzy lub do makaronów. Nie omieszkam powiedzieć, że jako dodatek do kanapek też się świetnie sprawdza. Jak wiecie z moich poprzednich opowieści obecnie odkrywam Hiszpanię. Fascynuję się dostępnymi lokalnymi dobrociami i z zaciekawieniem ich próbuję. Staram się być roztropna kiedy robię zakupy, ale przyznam, że nie jest łatwo, kiedy wokoło znajduje się tyle dobroci.

Dzisiejszy przepis to wynik moich rozmów z Clarą (hiszpanką z Katalonii), którą poznaliście jak pisałam o karczochach. Przepis na prawie Kataloński Sos Romesco, piszę prawie, bo oczywiście z dodatkiem moich trzech groszy. Głównym składnikiem owego przepisu są słodkie suszone papryczki – bardzo tu popularne. W zasadzie to Clara spadła mi z nieba z pomysłem na ten przepis, bo kupiłam papryczki stosunkowo dawno temu i zastanawiałam się co z nimi zrobić. Nie mogę nazwać tego sosu tradycyjnym sosem katalońskim, ale zdecydowanie mogę go nazwać Sosem ala Romesco z moim małym twistem. Zapraszam.

PRZEPIS

  • czas moczenie papryczek (doba); przygotowanie sosu 10 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez pszenicy, cukru, mięsa, nabiału (wegańska)

 

SKŁADNIKI

  • 80 gramów prażonych migdałòw
  • 100 gramów oliwy z oliwek extra virgin (ja zdecydowanie wolę taką o delikatnym smaku)
  • 3 słodkie, suche papryczki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ksylitolu (lub miodu) – nadaje lekko słodkawy smak – można ominąć
  • 1/2 pomidora malinowego
  • 1 suszony pomidor
  • sól himalajska i pieprz czarny
  • 1 kromka żytniego chleba (możesz użyć razowego bezglutenowego)

PRZYGOTOWANIE

  1. Suche, słodkie papryczki namaczam na całą noc
  2. Następnego dnia namoczone papryczki przekładam do blenera wraz z pozostalymi składnikami
  3. Wszytko blenduję, aż uzyskam konsystencję gladziutkiej pasty, salsy
  4. Gotową salsę przekładam do słoiczka i trzymam w lodówce do 5 dni

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając je do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

 

Related Posts