Enter your keyword

Mus Jaglany Pinakolada z Chia

Mus Jaglany Pinakolada z Chia

Mus Jaglany Pinakolada z Chia

Mus Jaglany Pinakolada z Chia Dla Tych Lubiących Ananasy. Deserów takiego rodzaju to ja sobie nie odmawiam. Ostatnio u nas w domu panuje jaglany klimat i wytrawny, i na słodko. Bywa, że jemy kaszę jaglaną na obiad i na deser, a najlepsze w tym wszystkim jest to, że niektórzy domownicy nawet nie zdają sobie z tego sprawy i do tego jak im smakuje.

To pełne dobroci ziarno ma wiele zastosowań. U nas w Polsce choć już bardziej znane, to jeszcze przez wielu nazywane jedzeniem dla papug. Roztropne papugi, wiedzą co jedzą. Tak na poważnie, proso jest obecnie moim ulubionym przysmakiem i przyznaję, że moje otoczenie też się do owego ziarna coraz bardziej przekonuje, co mnie bardzo cieszy. Nie ma nic piękniejszego niż pielęgnowanie zdrowia bliskich. Dzisiejszy pomysł na jaglany mus pinakolada powstał podczas rozmowy z moją mamitą o zachciankach. Przez cynamon i jabłka wspólnie doszłyśmy do wniosku, że mamy przecież ananasa, a do tego uwielbiamy kokos. No i wyszła pinakolada. Oznaczenie (T) przy przepisach oznacza wersję przygotowaną także w  Termomixie.

img_6448_fotor

 

PRZEPIS

  • czas 20-30 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez cukru, glutenu, nabiału orzechów, drożdży

SKŁADNIKI

  • 6 łyżek/100 gramów ugotowanej kaszy jaglanej (trzy łyżki ugotowanej kaszy na osobę)
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 2 łyżki śmietanki kokosowej
  • 1 łyżka ziaren chia
  • 1 łyżka syropu klonowego, ksylitolu (weganie) lub miodu
  • wiórki kokosowe i świeży owoc do przystrojenia (ananas, figi)

 

PRZYGOTOWANIE

Metoda tradycyjna

  1. Kaszę jaglaną płuczę w zimnej wodzie. Gotuję w wodzie z 1/2 łyżeczką soli i 1 łyżeczką oleju kokosowego. Gotuję przez 20 minut
  2. Ugotowaną kaszę przekładam do blendera dodaję pozostałe składniki i blenduję na gładki mus
  3. Serwuję w pięknych miseczkach, posypany wiórkami kokosowymi i przystrojony dowolnym owocem. U mnie figi i ananas

Termomix

  1. Do dzbanka wlewam 1 litr wody, do wody dodaję 1 łyżeczkę oleju kokosowego
  2. Wkładam koszyczek do którego wsypuję kaszę jaglaną i zamykam pokrywę. Czas 15 minut, temperatura 100°, prędkość 4
  3. Po ugotowaniu kaszy pozbywam się z dzbanka wody, przesypuję kaszę do dzbanka, dodaję pozostałe składniki. Przykrywam pokrywę, ustawiam czas na 2 minuty i blenduję prędkość 6
  4. Serwuję w pięknych miseczkach, posypany wiórkami kokosowymi i przystrojony dowolnym owocem. U mnie figi i ananas
  5. Wyszły 2 pokaźne porcje takie jak widać na talerzach na zdjęciu

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając je do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

 

Related Posts