Enter your keyword

Obiadowa Sałatka z Surowego Brokuła i Komosy Ryżowej – Tony Dobroci

Obiadowa Sałatka z Surowego Brokuła i Komosy Ryżowej – Tony Dobroci

Obiadowa Sałatka z Surowego Brokuła i Komosy Ryżowej – Tony Dobroci

Prosta i bardzo szybka w przygotowaniu (20 min), smaczna, syta, może służyć jako obiad. Pełna dobroci odżywczych tęcza na talerzu.

IMG_0872_Fotor

PRZEPIS

  • czas 20 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez mięsa, nabiału, cukru, glutenu

SKŁADNIKI

  • 1 średni brokuł
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka nerkowców (orzechy)
  • sól himalajska lub morska

sos: 

  • 1 cytryna
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (extra virgin)

PRZYGOTOWANIE

  1. Zalewam nerkowce (orzechy) gorącą wodą i odstawiam na bok
  2. Gotuję komosę ryżową (quinoa) zgodnie z zaleceniem na opakowaniu (2 szklanki wody na szklankę komosy gotuję 15 minut)
  3. Myję brokuł i kroję koronę na malutkie kawałeczki następnie wrzucam do głębokiej miski
  4. Obieram i kroję w kostkę cebulę kolejno wrzucam do miski
  5. Myję, obieram marchewkę i kroję w długie, cieniutkie paseczki, dodaję do miski
  6. Myję i kroję na pół pomidorki. Odlewam wodę z nerkowców i dodaję je do sałatki wraz z pomidorkami

sos: 

Wyciskam sok z cytryny do szklanki, dodaję miód i oliwę. Następnie mieszam i polewam sałatkę. Finalnie dosalam wszystko wedle gustu.

Smacznego.

Related Posts