Enter your keyword

Orzechowo Kokosowe Serce Bez Cukru, Pszenicy, Nabiału i Jaj

Orzechowo Kokosowe Serce Bez Cukru, Pszenicy, Nabiału i Jaj

Orzechowo Kokosowe Serce Bez Cukru, Pszenicy, Nabiału i Jaj

Orzechowo Kokosowe Serce Bez Cukru, Pszenicy, Nabiału i Jaj. Obłędny, bezgrzesznie rozpustny deser. Idealny pomysł na walentynkowy wieczór. Szczególnie jak lubisz zaskakiwać inaczej.

Jedzenie jednoczy! Patrząc przez pryzmat wielu kultur nic tak ludzi nie jednoczy jak wspólne spędzanie czasu przy stole zajadając obiad czy inne ulubione przysmaki. Walentynki to czas kiedy z miłości do drugiej osoby chcemy zrobić dla niej coś szczególnego, pyszniejszego, piękniejszego. Z jednej strony wiele z Was powie, że to czysta komercja i pewnie wiele w tym prawdy jest. Aczkolwiek z drugiej strony jak ten dzień wydobywa z nas nutkę kreatywności i zaangażowania dla tej drugiej osoby, to myślę, że jest to całkiem fajna sprawa.

Jak słynne przysłowie mówi: Przez żołądek do serca, więc chyba nie ma nic lepszego niż wspólne nakarmienie się dobrociami. Dobrociami takimi. które ciało odżywiają a duszę pieszczą. Zapraszam na właśnie takie dobrocie: Orzechowo Kokosowe Serce Bez Cukru, Pszenicy, Nabiału i Jaj.

IMG_3970_Fotor-1

PRZEPIS

  • czas 60 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez glutenu/mąki, cukru, mięsa, orzechów, drożdży

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 160 g mąki żytniej (orkiszowej lub dla bezglutenowców bezglutenowej)
  • 2 łyżki zmielonych pomieszanych ziaren siemienia lnianego i ziaren chia  + 8 łyżek wody
  • 3 łyżki naturalnego miodu/ksylitolu/syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 starte jabłko
  • 3 starte marchewki
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 10 daktyli medjool
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich lub (pekanów lub Twoich ulubionych)
  • 1 laska wanili (można użyć olejku do ciast ostatecznie)
  • 1 i 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka roślinnego (dodałam kokosowe)

Krem

  • 1 puszka mleka kokosowego (a dokładnie gęsta śmietanka z puszki)
  • 4 daktyle bez pestek
  • 1 łyżka zmielonego cukru brzozowego (opcjonalnie)
  • ziarna z 1 granatu

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

  1. Rozgrzewam piekarnik do 190°C. Szykuję miskę. Odmierzam mąkę  żytnią, sodę następnie mieszam wszystko razem i odstawiamy na bok
  2. Mielę siemię lniane oraz ziarenka chia i zalewam 8 łyżkami wody – odstawiam na bok i czekam, aż zgęstnieje
  3. Teraz szykuję blender i blenduję marchewkę, jabłko, daktyle, syrop klonowy, aż do powstania drobno zmielonej masy. Następnie dodaję wanilię, startą skórkę z cytryny, roztopiony olej kokosowy (topię w szklance nad garnkiem z gorącą wodą) zmielone i zmoczone ziarna chia, i siemie lniane. Oraz przygotowaną wcześniej mączną miksturę i znów blenduję, aż składniki się pięknie zmieszają
  4. Finalnie dolewam 3/4 szklanki mleka ostatecznie blenduję przez kilka dodatkowych sekund
  5. Szykuję tortownicę w kształcie serca. Smaruję olejem. Przekładam masę. Piekę przez około 40 minut. Następnie piekarnik wyłączam i pozostawiam ciasto do całkowitego wystygnięcia!
  6. Krem robię z pozostawionej śmietanki kokosowej, daktyli i zmielonego cukru brzozowego (ksylitolu) – po prostu wszystko razem blenduję przez kilka sekund
  7. Ostygnięte ciacho stroję przygotowanym kremem i egzotycznym owocem. U mnie zagościł granat aczkolwiek jakikolwiek egzotyczny owoc się nada –  mango, melon, arbuz!

Życzę totalnie bezgrzesznie rozpustnego smacznego! Oraz rozkosznie i grzesznie rozpustnego czego innego!

Przepis ten wraz moimi innymi walentynkowymi kulinarnymi pomysłami znajdziejsz również na blogu u Weroniki slowgift.pl. Gdzie Weronika podpowie Ci jak przygotować ciekawe walentynkowe DIY.

Smacznego.

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

 

 

Related Posts

  • Bardzo ciekawy przepis! No i wygląda obłędnie…

  • Przepis jak znalazł 🙂 Siostra mojego narzeczonego jest na diecie bezglutynowej więc ten przepis na pewno się przyda 🙂

  • Rodzinna

    Mmmm wygląda bardzo smakowicie 🙂 Pięknie podane i piękne zdjęcia. Pozdrawiam kochana

  • Wygląda niezwykle. Piękne zdjęcie. Nie jestem bezglutenowym typem, ale chętnie wypróbuję. Mam nadzieję, że uda mi się uzyskać podobny efekt 🙂

  • Wygląda cudownie <3

  • Jul

    Mniam! Chyba pokażę przepis mężowi, może go skuszę, bo ja niestety mam dwie lewe ręce w kuchni i nie mam się nawet co zabierać za tworzenie takich dzieł:)

  • Wygląda smakowicie. Muszę kiedyś wypróbować ten przepis, bo mam kilku bezglutenowców w rodzinie.

  • Jakie piękne serducho! Aż chce się je skosztować 🙂

  • Anszpi Pisze

    Smakowicie wygląda 🙂