Enter your keyword

Owsiano Cukiniowe Placuszki Wegańskie

Owsiano Cukiniowe Placuszki Wegańskie

Owsiano Cukiniowe Placuszki Wegańskie

Owsiano Cukiniowe Placuszki Roślinnie Zdrowo i Pysznie (Wegańskie). Ogrody pełne wielkich i pulchnych cudów, i jak tu z tego nie korzystać. Nie to, że mam własny ogródek, bo nie mam jeszcze. Przyjemność owa mnie dosięga albo w dziadkowym, albo jak spaceruję w niedzielę po działkach i takie cuda wystawione są do wzięcia w koszyczkach. To biorę. Nic tak nie wypełnia mojej niedzieli radością.

Już nie mogę się doczekać jak pewnego dnia będę miała swój własny ogród i będę mogła takie cuda hodować. Wracając do dzisiejszej propozycji, dziś mam bardzo prosty przepis na placuszki. Placuszki idealne na wegański stół, gdyż są bezjajeczne. Są także bez pszenicy i przy tym wybornie smakowite. Muszę przyznać, że mają coś wspólnego ze smakiem placków ziemniaczanych, albo to tylko moja smakowa wyobraźnia. Zapraszam zatem na Owsiano Cukiniowe Placuszki Roślinnie Zdrowo i Pysznie (Wegańskie).

 

IMG_6140_Fotor

PRZEPIS

  • czas do 30 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez mięsa, bez pszenicy/mąki, nabiału, jaj

SKŁADNIKI

  • 1/2 bardzo dużej cukini
  • 1 szklanka płatkow owsianych (zmielonych na mąkę)
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego zalana 6 łyżkami gorącej wody i czekam, aż zgęstnieje. To zastępuje mi jajko
  • olej kokosowy do smażenia (opcjonalnie rzepakowy)
  • sól morską lub himalajska
  • pieprz czarny

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Cukinię przekrawam na pół, obieram i pozbywam się środka, a dokładnie pestek ze środka. Przygotowaną cukinię kroję na mniejsze kawałki i przekladam do blendera, i blenduję na bardzo drobniutkie kawałeczki
  2. Przygotowaną zmieloną cukinię przekładam do dużej miski i odciskam z niej sok
  3. Przygotowane siemię lniane dodaję do miski wraz z mąką owsianą, solą i pieprzem. Wszystko mieszam rękami
  4. Szykuję patelnię, rozgrzewam na niej olej
  5. Z masy formuję placuszki i smażę przez około minutę z każdej strony

Serwuję z fasolowym gulaszem. Przepis taki jak ten Gulasz z Fasoli Mung jedynie zastąpiłam fasolkę mung białą fasolą.

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając je do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts

  • Do tej pory płatki owsiane wykorzystywałam w słodkich przepisach 🙂 bardzo chętnie skuszę się na takie placuszki!

  • Lubię takie przepisy, łatwe i zdrowe 🙂 U mnie również królują placuszki!

  • U mnie w ogródku dużo cukinia to chętnie wypróbuję ten przepis ☺

    • Powiem Ci Kasiu w tajemnicy, że mam takie marzenie kiedyś powiedzieć -> u mnie w ogródku duża cukinia… Szczęściara z Ciebie <3

  • Jak ja uwielbiam cukinię, w każdej postaci 🙂 a z płatkami owsianymi to muszę wypróbować 🙂

  • Wszystkie składniki mam – nie pozostaje mi nic innego tylko lecieć do kuchni 🙂
    Dzięki za inspirację i pozdrawiam 🙂

  • Klaudia Kubaczyńska

    Pysznie wygląda i brzmi zarazem 🙂

  • Mirella

    Lubię cukinię, chętnie skorzystam z przepisu 😀 😀

  • Julia Laszuk

    Kocham cukinię pod każdą postacią, a w postaci placuszków jeszcze nie jadłam. Muszę się chyba skusić. A na dodatek mam super przepis. 🙂 Dziękuję! Zapraszam do siebie.   https://jaglusia.wordpress.com/