Enter your keyword

Pieczareczki Nadziewane Hummusem

Pieczareczki Nadziewane Hummusem

Pieczareczki Nadziewane Hummusem

Pieczareczki Nadziewane Hummusem. Czym zazwyczaj nadziewasz pieczarki? U nas w rodzinnym domu zazwyczaj pieczarki lub papryki nadziewane były ryżem i cebulką. W sumie nie były to pieczarki tylko wielkie pieczary.

Pieczareczki Nadziewane Hummusem Wegańskie. Choć bardzo mi się podoba koncept nadziewania małych, gdyż zdecydowanie łatwiej jest je jeść i słodko się prezentują. Ostatnim razem serwowałam je z ziołami i suszonymi pomidorkami z odrobiną wegańskiej mozzarelli. Aczkolwiek moje najnowsze odkrycie to nadziewanie ich moim ulubionym hummusem! Pieczone cieplutkie pieczarki komponują się idealnie z gładziutkim hummusem wymieszanym z podpieczoną cebulką i prażoną pikantną cieciorką. Idealna przekąska dla gości! Zapraszam na Pieczareczki Nadziewane Hummusem, Wegańskie!

img_6605_fotor

PRZEPIS

  • czas 20 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez mięsa, pszenicy, nabiału, orzechów, drożdży, cukru
  • porcje 4-5 pieczarek na osobę

SKŁADNIKI

  • pieczarki
  • mała cebula
  • świeża pietruszka
  • 1 puszka cieciorki
  • 1 łyżki tahini (pasta z sezamu)
  • szczypta soli himalajskiej
  • łyżka soku z cytryny
  • słonecznik łuskany
  • papryka wędzona słodka lub pieprz cayenne
  • olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Pieczarki myję i wykrawam ogonki. Następnie rozgrzewam patelnię, pieczarki solę oraz podsmażam na odrobinie oleju kokosowego aby nabrały delikatnego brązowego koloru. Gotowe przekładam na półmisek
  2. Cebulę obieram i wraz z pieczarkowymi wykrojonymi ogonkami drobno kroję, i podsmażam na drugiej patelni na odrobinie oleju, po kilku minutkach dodaję świeżą pietruszkę. Gotową miksturkę przekładam do miseczki
  3. Do blendera przekładam 3/4 puszki cieciorki, dodaję tahini, cytrynę, sól, 1/4 szklanki wody i blenduję na hummus
  4. Następnie na jednej patelni podpiekam pozostałą z puszki cieciorkę posypaną słodką wędzoną papryką lub jak masz smaka na coś pikantniejszego wybierz pieprz cayenne. Ma nabrać rumianego koloru
  5. Na drugiej patelni podpiekam ziarno słonecznika
  6. Finalnie pieczarki nadziewam hummusem, przygotowaną miksturką, pieczoną cieciorką i prażonym słonecznikiem

 

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając je do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts