Enter your keyword

Pizza na Spodzie z Komosy Ryżowej Bez Mąki Glutenu i Drożdży

Pizza na Spodzie z Komosy Ryżowej Bez Mąki Glutenu i Drożdży

Pizza na Spodzie z Komosy Ryżowej Bez Mąki Glutenu i Drożdży

Pizza na Spodzie z Komosy Ryżowej Bez Mąki Glutenu i Drożdży. Kolacja walentynkowa to jeden z popularniejszych pomysłów na walentynkowy wieczór.

Opcji jest ogrom, od tradycyjnego jedzonka w restauracji po fast food’owy wypad. Kolacja niespodzianka przygotowana przy świecach z klimatyczną muzyką to przecież także fantastyczny pomysł. Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, które lubi przyrządzać, wcinać i dzielić się nimi. Takowe mam i ja, i jedną z nich pragnę się właśnie teraz z Tobą podzielić, a nóż widelec będziesz miała ochotę spróbować. Oto  Pizza na Spodzie z Komosy Ryżowej Bez Mąki Glutenu i Drożdży.

IMG_3915_Fotor-1

PRZEPIS

  • czas: 40 minut
  • trudność: łatwe
  • dieta: roślinna/wegańska bez mąki/glutenu, drożdzy, cukru, nabiału

SKŁADNIKI

spód

  • 1 szklanka komosy ryżowej namoczona uprzednio na 8 godzin
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka estragonu i oregano
  • 1/2 łyżeczki soli

farsz

  • młode listki szpinaku
  • 2 małe czerwone cebule
  • 10 koktajlowych pomidorków
  • 1 mała żółta papryczka
  • rukola
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • ser tu wedle gustu

PRZYGOTOWANIE

  1. Namoczoną uprzednio komosę odcedzam. Następnie blenduję wraz z pozostałymi składnikami „na spód” do momentu, aż uzyskam gładziutką masę
  2. Rozgrzewam piekarnik do 180°C
  3. Szykuję dużą tortownicę bądź blaszkę, smaruję oliwą. Przygotowaną masę z komosy równomiernie rozkładam na blaszce. Można zrobić albo kształt tradycyjnej pizzy, lub kształt serca. Wkładam do piekarnika i piekę przez około 20 minut, aż się delikatnie zarumieni
  4. W czasie, gdy spód się piecze szykuję warzywka. Pocę szpinak na rozgrzanej patelni z kroplą oleju
  5. Jak spód sie upiecze, smaruję koncentratem i układam na nim warzywka wraz z przygotowanym szpinakiem. Zapiekam przez kolejne 10 minut, aż warzywka się podpieką. Na koniec posypuję serem
  6. Serwuję z rukolą, oliwą z oliwek i idealnie dojrzałym awokado

Do kolacji serwuję świeży sok jabłkowy z imbirem i cejlońskim cynamonem

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

 

Related Posts