Enter your keyword

Placuszki z Komosy Ryżowej z Pieczarkami

Placuszki z Komosy Ryżowej z Pieczarkami

Placuszki z Komosy Ryżowej z Pieczarkami

Placuszki z Komosy Ryżowej z Pieczarkami. Komosa ryżowa  jest głównym składnikiem placuszków. Komosa ryżowa to ryż peruwiański lub inaczej quinoa. Jest to skarbnica pełnowartościowego białka jak i cennego dla nas magnezu, wapnia, żelaza. Ma przyjemny i lekko orzechowy smak. Zawiera zdrowe dla nas tłuszcze.

Ziarno to jest nie tylko idealne dla osób roślinnie się odżywiających. Jest to też idealne ziarno jak masz ochotę na urozmaicenie swojej diety, bo jedzenie jajek czy nabiału Ci się znudziło. Świetna propozycja dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. Quinoa jest ziarnem bezglutenowym, zawiera w sobie dużo białka roślinnego. Można ją śmiało używać do potraw słodkich jak i wytrawnych. Także jak szukasz przepisów bogatych w białko, bo pracujesz nad ciałem/rzeźbą to jest to nie tylko  idealna ale pyszna propozycja i do tego bardzo zdrowa propozycja. a wiosna tuż tuż, więc o talię trzeba zadbać. Zapraszam zatem na zdrowe, pyszne i pełne wartościowego roślinnego białka placuszki. Placuszki z Komosy Ryżowej z Pieczarkami Wegańskie i Bez Glutenu.

 

PRZEPIS

  • czas moczenie komosy ryżowej przez  8 godzin/noc i przygotowanie placuszków 30 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez glutenu, nabiału, orzechów, jaj (roślinna/wegańska)
  • porcje 12-14 placków

SKŁADNIKI

  • 400 gramów komosy ryżowej
  • 20 pieczarek
  • 1 większa cebula
  • sól morka lub himalajska
  • czarny pieprz
  • łyżka octu jabłkowego
  • olej kokosowy do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Komosę ryżową płuczę w zimnej wodzie oraz zalewam zimną wodą, moczę przez noc lub przez 8 godzin
  2. Uprzednio namoczoną komosę płuczę, osuszam na durszlaku i przekłam do blendera. Dodaję sól i łyżkę octu jabłkowego, blenduję, aż uzyskam gładką masę. Masę przekładam do miski
  3. Kolejno obieram i kroję w kostkę cebulkę i dodaję do miski z przygotowaną masą, wszystko mieszam
  4. Pieczarki kroję w cieniutkie płaskie paseczki
  5. Na rozgrzaną patelnię dodaję olej. Zaczynam dużą łyżką formować na patelni placuszki. Po czym na każdym uformowanym placuszku układam płasko i cieniutko pokrojone pieczarki. Jak placek się od spodu podpiecze przewracam go i pozostawiam do upieczenia. Masa z pieczarkami się wtedy fajnie zgra

Sos w łupinkach awokado zrobiony jest z awokado i pomidora, razem blenduję po czym dodaję pokrojoną cebulkę, oliwę z oliwek i sól.

Moje wcześniejsze przepisy z komosą ryżową, rewelacyjne jak szukacie białkowych dań

 

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts