Enter your keyword

Pomidory Nadziewane z Hummusem Roślinnie/Wegańsko

Pomidory Nadziewane z Hummusem Roślinnie/Wegańsko

Pomidory Nadziewane z Hummusem Roślinnie/Wegańsko

Nadziewane Pomidory z Hummusem Roślinnie/Wegańsko. Pomidory są idealne do jedzenia surowe i pieczone. Pomidory to skarbnica potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi; może także pozytywnie wpływać na Twoje serce. Są także bogate w witaminę C, więc tutaj masz doskonałe remedium prosto z natury dla swojego systemu odpornościowego!

Pamiętaj, pamiętaj, pamiętaj, aby nie łączyć pomidorów z ogórkiem na przykład w sałatkach, ponieważ ogórek zawiera enzym, który zabija dobroć pomidora. Albo jak już bardzo lubisz takie połączenie, to zmień ph ogórka skraplając go uprzednio sokiem z cytryny. Dzisiaj chciałbym podzielić się z Tobą kolejnym bezgrzesznie rozpustnym, czyli pysznym i idealnym dla Twojego zdrowia przepisem, tym razem na nadziewane pomidory. Robiłam je zaledwie kilka dni temu, a już tęsknię za ich smakiem! Jako nadzienia użyłam pełnej dobroci komosy ryżowej, cieciorki i pieczonego słodziutkiego czosnku. Na koniec potraktowałam te cuda gładziutkim i rozpływającym się u ustach hummusem i posypałam podprażonym sezamem. Palce lizać! Zapraszam na Pomidory Nadziewane z Hummusem Roślinnie/Wegańsko.

 

PRZEPIS

  • czas 45 minut
  • trudności łatwe
  • dieta bez mleka, bez pszenicy, bez glutenu, na bazie roślin/wegański
  • porcje duży pomidor na osobę lub dwa mniejsze

 

SKŁADNIKI

  • kilka pomidorów dużych lub średnich (u mnie 4)
  • 1 szklanka gotowanej komosy ryżowej
  • 1 kubek gotowanej ciecierzycy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka tahini (pasta sezamowa)
  • sól morska lub himalajska
  • czarny pieprz
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • świeża pietruszka

PRZYGOTOWANIE

  1. Najpierw gotuję komosę ryżowa zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  2. Następnie myję dokładnie pomidory odcinam górną część (główki/kapelusiki) i wydrążam łyżeczką środek
  3. Rozgrzewam piekarnik na 200° C. Szykuję blaszkę, na której wkładam papier do pieczenia. Przygotowane pomidory przekładam na przygotowaną blaszkę
  4. Kolejno obieram jeden ząbek czosnku i trę na tarce
  5. Siekam drobno pietruszkę
  6. W misce przygotowuję mieszaninę do nadziania pomidorów. Dodaję komosę ryżową, 1/3 kubka ciecierzycy, tarty czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki starannie mieszam i zaczynam faszerować przygotowane pomidory
  7. Kiedy wszystkie pomidory są już nadziane, zakrywam je odciętymi kapelusikami i wkładam blaszkę do piekarnika. Piekę to przez 30 minut. Do piekarnika także wkładam 3 żabki czosnku.
  8. Zabieram się za robienie hummusu. Do blendera dodaję cieciorkę, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczkę tahini, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól i pieprz czarny. Blenduję przez 2 minuty, (odrobinę krócej lub dłużej w zależności od używanego blendera)
  9. Gotowe upieczone pomidory traktuję hummusem, oliwą z oliwek, ziarenkami sezamu i pieprzem. Na koniec można również dodać upieczony i słodziutki czosnek

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam,

Daria x

Related Posts