Enter your keyword

Przepyszna i Rozgrzewająca Zupa Batatowa z Kurkami

Przepyszna i Rozgrzewająca Zupa Batatowa z Kurkami

Przepyszna i Rozgrzewająca Zupa Batatowa z Kurkami

Przepyszna i Rozgrzewająca Zupa Batatowa z Kurkami… Wyobraź sobie czas kiedy kończy się lato, zaczyna jesień i zaczynasz myśleć o ciepłym swetrze, kubku gorącej herbaty i o… no właśnie rozgrzewającej i sytej zupie. Obok wielu przepysznych, tradycyjnych zup, zawsze znajdzie sie miejsce na tą nutkę ekstrawagancji, czyli po prostu tego czegoś innego, małego urozmaicenia. Przecież lubisz niespodzianki prawda? Kto nie lubi, tych oczywiście miłych i pozytywnych. Taka właśnie jest moja dzisiejsza niespodzianka dla Ciebie.

Zaskoczę Twoje kubki smakowe przepysznym smakiem, a Twoje ciało nakarmię dobrociami płynącymi z nietuzinkowej bogatej w cudowne witaminy i minerały natury. Bataty to kopalnia witaminy A, C, E te dbająca o Twoją piękną skórę, witaminy z grupy B dające Ci energię i siłę umysłu. To także źródło wspaniale wpływających na Twoje zdrowe minerałów; w tym tony potasu regulującego pracę nerek, ciśnienia krwi, pracy mięsni, a co ważne to właśnie on odpowiada za dostarczanie Twoim komórkom ciała substancji odżywczych.

Jak jesień i grzybobranie, to nie może zabraknąć kurek! To taka nutka kulinarnego wyrafinowania. Pieprznik jadalny to grzyb, któremu natura dala wyjątkowe właściwości. Jest to grzyb, w którym nigdy nie ma robaków! Tak właśnie oto jest w przypadku kurek, które podwyższają odporność organizmu na infekcje, pomagają w likwidacji robaków ludzkich, dbają o Twoją wątrobę. Tu więcej o kurkach i ich wspaniałym wpływie na zdrowie. Potocznie wiele się słyszy, że grzyby mają tylko „walory smakowe” otóż potocznie wiele rzeczy się mówi… Warto jednak zagłębić się w temat by lepiej go zrozumieć. Bo przecież gdyby nie Kopernik, który nie podążał za „potocznie” to dalej słońce kręciło by się wokół Ziemi, prawda? Otwieram bramę bezgrzesznie rozpustnej rokoszy. Chcesz? Nic się samo nie wydarzy! Oto Przepyszna i Rozgrzewająca Zupa Batatowa z Kurkami.

 

 

PRZEPIS

  • czas około 30 minut
  • trudność łatwe
  • dieta roślinna/wegańska: bez mięsa, jaj, ryb, nabiału, pszenicy/glutenu, drożdży, orzechów

SKŁADNIKI

  • 4 bataty
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • malutki kawałeczek selera
  • 1/3 limonki
  • 2 łyżki śmietanki kokosowej (lub tłustego mleka roślinnego, na przykład domowego migdałowego – nie dla alergików lub osób ich nie tolerujących)
  • sol himalajska lub morska
  • 500 gramów kurek
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • świeże Twoje ulubione zioło, u mnie bazylia

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebule i czosnek obieram i kroję w kostkę
  2. Myję bataty, seler i pietruszkę  obieram i kroję w kostkę
  3. Szykuję średniej wielkości garnek, w którym rozgrzewam olej.  Potem dodaję cebulę z czosnkiem, smażę przez około 2 minuty, aż się delikatnie zarumieni i zacznie pięknie pachnieć
  4. Następnie do garnka dodaję pokrojone bataty, pietruszkę i seler i wszystko razem podpiekam przez około 5 minut
  5. Kolejno dodaję gorącą wodę (ugotowaną w czajniku), tak aby wypełniła prawie cały garnek, solę i gotuję wszystko przez 10 minut
  6. Po 10 minutach sprawdzam gotowość/miękkość batatów. Jeżeli są miękkie to odlewam połowę zupy do blendera i blenduję. Zblendowaną dodaję z powrotem do garnka
  7. Następnie dodaję dobrze umyte kurki i wszystko gotuję przez 10 minut. Na koniec siekam świeże, ulubione zioło – bazylia jak dla mnie świetnie się komponuje ze smakiem batatów. Choć każde inne sprawdzi sie dobrze. Dodaję sok z limonki, śmietankę kokosową/lub mleko oraz pieprz! 

Pyszności!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

Pozdrawiam słonecznie,

Daria x

Related Posts