Enter your keyword

Ryżowy Makaron w Sosie Borowikowym Wegański i bez Glutenu

Ryżowy Makaron w Sosie Borowikowym Wegański i bez Glutenu

Ryżowy Makaron w Sosie Borowikowym Wegański i bez Glutenu

Ryżowy Makaron w Sosie Borowikowym Wegański i bez Glutenu. Borowiki czy potocznie prawdziwki są bezsprzecznie moimi ulubionymi grzybami. Tak samo uwielbiam je zbierać jak i jeść.

W związku z tym, że z zeszłorocznych zbiorów zostały jeszcze pokaźne zapasy, zdecydowałam się na przygotowanie bezglutenowego, witariańskiego i zdrowego dania. Niedługo wrzesień i kolejne grzybobranie zatem wyciągajcie zapasy i do garów. Zapraszam po przepis: Ryżowy Makaron w Sosie Borowikowym Wegański i bez Glutenu.

IMG_5554_Fotor

PRZEPIS

  • czas 40 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez glutenu, mięsa, nabiału, orzechów

SKŁADNIKI

  • 1 paczka makaronu ryżowego (wybrałam grube spaghetti)
  • 1 opakowanie pieczarek
  • 1 duży kubek suszonych borowików (prawdziwków)
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól morska lub himalajska
  • czarny pieprz
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego (opcjonalnie z mleczkiem wychodzi bardziej kremowe)
  • świeża nać pietruszki
  • płatki drożdżowe (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Grzeję wodę, borowiki (prawdziwki) dodaję do gotującej się wody i gotuję przez 20 minut
  2. Gotuję makaron (na gotującą się, posoloną wodę wrzucam makaron gotuję do 15 min) zerknij na instrukcję na opakowaniu, gdyż każdy makaron jest inny
  3. Obieram i kroję cebulę i czosnek, rozgrzewam patelnię, dodaję olej i podsmażam przez około 5 minut
  4. Myję i kroję pieczarki następnie dodaję na patelnię do cebuli i czosnku, podsmażam 5 minut i w międzyczasie solę
  5. Ugotowane borowiki wraz z wodą w której się gotowały blenduję (aby powstały malutkie kawałeczki). Następnie dodaję na patelnię, wszystko mieszam i smażę na małym ogniu przez 15 minut. Po czym dodaję śmietankę i wszystko ponownie mieszam
  6. Ugotowany makaron odcedzam i dodaję na patelnię. Wszystko posypuję pieprzem, świeżą pietruszką i opcjonalnie płatkami drożdżowymi

Smacznego.

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts

  • Oo- czegoś takiego nigdy nie jadłam! Dziękuję za inspiracje 🙂

  • Szczerze mówiąc jestem przeciwniczką dodawania śmietany do tak dobrych grzybów, jakimi są borowiki 🙂 Szkoda „zagłuszać” ich smaku 🙂

  • Ja jednak preferuje dania mięsne, więc dodałabym tutaj kawałki kurczaka 🙂 Nie mniej zrobiłam się głodna czytając ten przepis, na pewno wypróbuję, choć w lekko zmienionej wersji 🙂

    • Kasiu rób tak jak lubisz i Tobie smakuje, ja osobiście mięska nie jem zatem dla mnie ta wersja jest stu procentowo zadowalająca. Pięknego dnia, Daria xxx

  • Ciekawe połączenie smaków. Przyznam, że chyba kiedyś wykorzystam ten przepis z ciekawości, intryguje mnie połączenie grzybów z mleczkiem kokosowym 🙂