Enter your keyword

Smalec Kokosowy z Suszonymi Pomidorami Zdrowe Smarowidło

Smalec Kokosowy z Suszonymi Pomidorami Zdrowe Smarowidło

Smalec Kokosowy z Suszonymi Pomidorami Zdrowe Smarowidło

Nie ma co ukrywać ale nasza nacja jest uzależniona od kanapek. Kanapki kanapkami ale warstwa margaryny, która na nich ląduje u niektórych po prostu mnie przeraża. Tu przede wszystkim dlatego, iż margaryna to kupa, a nie pożywienie. Kupa z której reklamy w naszych głowach zrobiły diament. Prostując moi drodzy, margaryna to chemicznie wytwarzany produkt, któremu daleko do natury.

Zaleca się aby kobiety w ciąży i dzieci do 3 roku życia jej unikały. Nie daje Ci to do myślenia? Bo mi bardzo. Zdecydowanie łagodniej patrzę na masło, a szczególnie to klarowane. Aczkolwiek rolę mojego smarowidła do tej pory stanowiła oliwa z oliwek. Potem olej kokosowy. Niedawno wpadłam na jeszcze lepszy pomysł: Smalec! Tak kokosowy smalec. Wyszedł obłędny. Biorąc pod uwagę dobroć płynącą z oleju kokosowego połączoną ze smakiem pieczonej cebulki, ziół i suszonych pomidorków. Bajka. Dlatego chcę zaproponować Ci zmianę. Zamień margarynę na kokosowy smalec. Takie smarowidło na kanapkach to samo zdrowie i pychota.

 

IMG_4677_Fotor-1

PRZEPIS

  • przygotowanie 20 minut
  • trudność bardzo łatwe
  • dieta roślinna/wegańska bez glutenu, nabiału, cukru, mięsa

 

SKŁADNIKI

  • 200 ml oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej kolendry
  • 4 suszone pomidorki
  • sól morska do smaku

PRZYGOTOWANIE

  1. Słoik z olejem wkładam do garnka z gorącą wodą i czekam aż olej się roztopi
  2. Obieram i kroję drobno cebulę i czosnek. Drobno siekam listki kolendry i pomidorki
  3. Szykuję patelnię podsmażam cebulkę z czosnkiem przez około 5 minut (podmażam na łyżeczce oleju kokosowego). Następnie dodaje pomidorki wraz z kolendrą
  4. Do słoika z roztopionym olejem dodaję podsmażoną cebulkę z dodatkami oraz sól. Odstawiam do zastygnięcia
  5. Po zastygnięciu smalec jest gotowy do spożycia

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts

  • Przyznaje bardzo dziwne połączenie kokos i cebula ale spróbowałabym cóż to za kulinarny wytwór 🙂

  • Bardzo oryginalne połączenie, ale jeśli smakuje podobnie jak prawdziwy smalec z cebulką, to można zajadać. Zwłaszcza, że olej kokosowy jest taki zdrowy 🙂 Margaryny w tej chwili to ja nie cierpię, używam zwykle dobrej jakości prawdziwego masła. I muszę przyznać, że odkąd zamieniłam margarynę na masło, to nawet udało mi się zgubić kilka kilogramów 🙂

    • No ma coś z prawdziwego smalcu. Kokosa nie czuć. Choć prawdziwego wieki go nie jadłam i trudno mi odnieść się do smaku. Cieszę się i jestem z Ciebie dumna że nie używasz margaryny – super i bardzo świadomy wybór! I nawet na dobre wagowo wyszło – rewelacja! Pozdrawiam, Daria

  • Olej kokosowy – bardzo zdrowy! Muszę spróbować tej kombinacji, choć już bardzo dawno chleba nie smaruje w ogóle 🙂

  • Ela Zalewska

    Dawno zrezygnowałam ze smalcu z cebulką wspominam go smacznie.ale narobiłaś mi apetytu.Na pewno spróbuje;)

  • A będzie robić różnicę, czy olej będzie rafinowany czy nie? Mam w domu tylko rafinowany, a wiem, że jest pozbawiony zapachu itp. więc zastanawiam się, jak to wpłynie na smak.