Enter your keyword

Zdrowe Soczewicowe Curry z Miętą Idealne

Zdrowe Soczewicowe Curry z Miętą Idealne

Zdrowe Soczewicowe Curry z Miętą Idealne

Zdrowe soczewicowe curry z miętą, to idealne danie warzywne. Uwielbiam wszelkie warzywne curry, czy też w naszym rozumieniu gulasze. Jest to mój sposób zaraz obok zup na ocieplenie sobie jesieni i zimy. Dla mnie jest to komfortujący (neonizm?) rodzaj potrawy. Dlatego, że nie tylko tego rodzaju dania przyjemnie sycą, ale także bardzo często przygotowywane są na bazie strączków, takich jak soczewica, ciecierzyca, fasole. Strączki natomiast to źródło wielu witamin i zdrowego roślinnego białka.

Moja dzisiejsza propozycja to curry na bazie brązowej soczewicy, Jak dla mnie jeden z bardziej smacznych gulaszowych baz. Strączek ten pieści ciało łatwo przyswajalnym białkiem roślinnym, stabilizuje poziom cukru we krwi/ w miarę niski indeks glikemiczny, więc idealnie sprawdza się przy problemach z cukrzycą. Jak próbujesz zajść w ciąże to tu znajdziesz cenne zródło kwasu foliowego – bo po co szpikować się syntetycznym. Soczewica jest także bogata w witaminy z grupy B oraz żelazo, fosfor, magnez, cynk. Zdecydowanie łatwiejsza do trawienia niż fasola.

img_6709_fotor

PRZEPIS

  • czas 1 godzina
  • trudność średnia
  • dieta bez glutenu, mięsa, nabiału, cukru, orzechów, drożdży (danie wegańskie)

SKŁADNIKI

  • brązowa soczewica z puszki lub wcześniej ugotowana
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • garść świeżej kolendry
  • garść świeżej mięty
  • 1/2 batata (słodki ziemniak)
  • sól himalajska lub morska
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Obieram cebulę i czosnek oraz kroję w kostkę. Rozgrzewam patelnię, dodaję olej, a na rozgrzany olej dodaję kolejno pokrojoną cebulę i czosnek. Smażę przez kilka minut i kolejno dodaję sól, kminek, imbir i wszystko mieszam dalej smażąc
  2. Kolejno na patelnię dodaję pomidory z puszki i wszystko duszę przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając
  3. Następnie dodaję soczewicę, drobniutko startego batata i zalewam  wodą, pozostawiam wszytko na małym ogniu na 20 minut, co jakiś czas mieszając
  4. Dodaję posiekaną kolendrę oraz śmietankę kokosową i wszystko gotuję przez kolejne 10 minut, aby smaki się połączyły
  5. Na samym końcu dodaję całe listki świeżej mięty, czekam, aż się w potrawie spocą i nadadzą jej przyjemnego aromatu
  6. Gotowe soczewicowe curry serwuję z ugotowaną kaszą jaglaną

 

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając je do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

 

Related Posts