Enter your keyword

Soczewicowy Makaron w Pomidorowo – Szpinakowym Sosie

Soczewicowy Makaron w Pomidorowo – Szpinakowym Sosie

Soczewicowy Makaron w Pomidorowo – Szpinakowym Sosie

Faktem jest, że latem zdecydowanie mniej chce się wszystkim stać w kuchni i gotować. Szczególnie w te upalne dni, kiedy plaża i inne przyjemności nas przywołują. Całe szczęście, że są dostępne te szybkie 15 minutowe i do tego pyszne oraz pełne dobroci czy zdrowia rozwiązania. Na przykład makarony, czy jak Włosi mówią słynna „pasta” niezawodna o każdej porze roku. Jedyne na co warto zwrócić uwagę  to to jaki rodzaj makaronu wybieramy.

Typowe białe makarony, wytwarzane z  nowoczesnej pszenicy, to po prostu zły wybór. Zły dla jelit szczególnie w przypadku nietolerancji lub alergii na pszenicę lub gluten. Niestety bardzo wiele z nas jeszcze nie zdaje sobie sprawy, że może mieć taki problem, bo przecież mąka to tak naturalna rzecz wykorzystywana w kuchni i od dawien dawna ludzie ją jedli i było dobrze. Moi drodzy, to była zupełnie inna mąka. Ja sama staram się wybierać makarony tak aby unikać jedzenia pszenicy, orkiszu, durum, bo mam na to stwierdzoną nietolerancję. Sięgam za to po makrony żytnie, bezglutenowe, ryżowe, soczewicowe. Wszystkie, te bez nowoczesnej pszenicy i jej odmian.

W restauracji warto prosić o te bezglutenowe, bo raczej innymi wyrafinowanymi rarytasami nas nie zaskoczą. Ale jak lubicie pszenicę i chcecie ją jeść wybierajcie pszenicę Kamut.
A ogólnie to dla zdrowia i dla figury warto sięgać po te z węglowodanów złożonych. Nie wiem czy pamiętacie mój wcześniejszy wpis o węglowodanach Ładne ciało robi się w kuchni w którym pisałam kilka ciekawych faktów jak ta cała magia węglowodanowa, którą jesteśmy w dzisiejszych czasach z każdej strony osaczani, i która sprawia, że zachodni świat tyje jak szalony, działa.

PRZEPIS

  • czas 15 minut
  • trudność bardzo łatwe
  • dieta roślinna/wegańska bez glutenu, cukru, nabiału, orzechów

SKŁADNIKI

  • 1 paczka makaronu soczewicowego
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 5 małych czerwoniutkich, dojrzałych średnich pomidorów
  • garść szpinaku
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
  • czarny pieprz
  • oliwę z oliwek extra virgin

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ogólnie wrzucam na uprzednio posoloną, gotującą się wodę. Staram się aby pozostał al dente
  2. Podczas gdy makaron się gotuje, obieram i drobno blenduję czosnek, potem podsmażam delikatnie na patelni
  3. Do blendera dodaję umyty szpinak i pomidory oraz sól, wszytko blenduję na sos, który finalnie dodaję na patelnię i pichcę przez 10 minut
  4. Na koniec dodaję do sosu ugotowany i odcedzony makaron
  5. Serwuję polany oliwą z oliwek, posypany czarnym pieprzem. Można wedle gustu dodać coś ulubionego zielonego jak roszponkę, rukolę czy świeży szpinak i gotowe! A i jak lubisz to polać odrobina tahini (pasty z sezamu)

 

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto
by na tym skorzystał!

Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając
do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

Ściskam

Daria x

 

Related Posts