Enter your keyword

Szarlotka z Kaszy Jaglanej z Cynamonem i Kokosową Śmietanką

Szarlotka z Kaszy Jaglanej z Cynamonem i Kokosową Śmietanką

Szarlotka z Kaszy Jaglanej z Cynamonem i Kokosową Śmietanką

Dziś szarlotka w  bezgrzesznej i jak zawsze zdrowej wersji. Jak już wiecie zamierzeniem moim jest zawsze zastępować bezwartościowe, sztuczne produkty tymi pełnymi dobroci. Dzięki temu wiem, że nie tylko zadawałam swoje kubki smakowe ale jednocześnie odżywiam swoje ciało jakościowymi składnikami.

Odżywione ciało to zdrowe i pełne energii ciało. Ciało nieodżywione to ciało często zakwaszone, otyłe i pełne depresji. Jedzenie biało mącznych i biało cukrowych smakołyków nie zaprowadzi do zdrowia i nie jest rozwiązaniem dla tych pragnących dobrze wyglądać.

Dziś zastępuję:

  • białą, pszenną i bezwrtościową mąkę – kaszą jaglaną (kaszę kupisz w każdym supermarkecie)
  • zwykły biały cukier – naturalnym miodem lub cukrem brzozowym (cukier brzozowy czyli tzw ksylitol kupisz w supermarkecie lub sklepie ze zdrową żywnością)
  • jajka – siemieniem lnianym (kupisz w każdym supermarkecie lub sklepie ze zdrową żywnością)
  • margarynę – olejem kokosowym

PRZEPIS

  • czas przygotowanie 20 minut pieczenie 40 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez glutenu, nabiału, cukru

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 woreczka ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej (nie solę gotując)
  • 1 woreczek wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki mleka (mój wybór to mleko roślinne – domowe kokosowe)
  • 4 łyżki miodu lub ksylitolu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (to zastępuje nam jajka – czyli sprawi, że ciasto trzyma się kupy)
  • 1/2 szklanki cieplej wody
  • 4-5 średniej wielkości jabłek
  • 2 łyżki cynamonu

Ozdabiam:

  • orzechy włoskie lub pekany (też orzechy)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (opcjonalnie do polania na końcu)

PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotowaną kaszę, wiórki kokosowe, mleko, olej, miód lub cukier (albo pół na pół) przekładam do blendera i blenduję na gładziutką masę
  2. Zmielone siemię lniane zalewam 6 łyżkami gorącej wody i odstawiam na kilka minut aby zgęstniało. Następnie dolewam do reszty masy i chwilę razem blenduję
  3. Całą masę przekładam do wcześniej posmarowanej olejem blaszki
  4. Szykuję jabłka, pozbywam się pestek i bleduję w blenderze na malutkie kawałeczki. Następnie mieszam jabłka z cynamonem i dodaję do przygotowanej na blaszce masy. Można jabłka wmieszać w masę
  5. Rozgrzewam piekarnik do 180° i piekę około 40 minut. Po upieczeniu koniecznie czekam, aż wystygnie. W innym razie będzie ciężko pokroić
  6. Serwuję z prażonymi na suchej patelni orzeszkami i śmietanką kokosową wymieszaną z łyżką zdrowego cukru (zajżyj do mojej spiżarni po pomysły na zdrowe cukry)

Bezgrzesznego smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto
by na tym skorzystał!

Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając
do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

Ściskam

Daria x

Related Posts

  • Ela

    Chodzi za mną szarlotka i chodzi.. i juz wiem w jakiej wersji ja zrobię. Dzięki!