Enter your keyword

Szparagowa Pizza z Komosy Ryżowej Wegańska i bez Glutenu

Szparagowa Pizza z Komosy Ryżowej Wegańska i bez Glutenu

Szparagowa Pizza z Komosy Ryżowej Wegańska i bez Glutenu

Szparagowa Pizza z Komosy Ryżowej Wegańska i bez Glutenu. Szparagi w sezonie zatem w tej najlepszej i najzdrowszej wersji, a przy tym w dobrej cenie. Grzechem z tych dobroci nie korzystać.

Szparagi to warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z tych najbardziej mnie kuszących jest zawsze pizza. Odkąd odkryłam sposób na pizzę na spodzie z komosy ryżowej, spodzie bogatym w jakościowe, roślinne białko to jest to moje tygodniowe „must have”, a w połączeniu z sezonowym warzywem dla mnie nie ma większej bezgrzesznej rozpusty.

IMG_5608_Fotor

PRZEPIS

  • czas komosę ryżową moczę przez noc + przygotowanie spodu 5 minut i pieczenie 15 minut + przygotowanie całej pizzy z pieczeniem 20 minut
  • trudność średnia
  • dieta bez glutenu/mąki, mięsa, nabiału, orzechów

SKŁADNIKI

spód:

  • 1 większy kubek komosy ryżowej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki suszonego oregano

toping:

  • koncentrat pomidorowy
  • szparagi – kilka sztuk
  • 3 koktajlowe pomidorki
  • płatki drożdżowe (ocjonalnie) lub parmezan jak jesz ser

PRZYGOTOWANIE

  1. Komosę ryżową moczę przez noc. Do namoczonej komosy dodaję ocet, sól i oregano kolejno blenduję, aż uzyskam gładką pastę
  2. Rozgrzewam piekarnik do 190°C
  3. Szykuję średnią tortownicę, smaruję tłuszczem, równomiernie rozkładam na dnie gotową masę i piekę w piekarniku przez 15 minut. Spód jest gotowy jak delikatnie się zarumieni
  4. Upieczony spód wyciągam z piekarnika, przewracam upieczony spod do góry nogami i smaruję koncentratem
  5. Kroję szparagi i układam na pizzy wraz z pomidorkami, ponownie wkładam do piekarnika i piekę przez kolejne 15 minut, aż warzywka się delikatnie podpieką
  6. Gotowa pizze posypuję płatkami drożdżowymi, polewam oliwą  z oliwek

Smacznego.

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

 

Related Posts

  • Robiłam już pizzę na mąkach bezglutenowych i warzywną, teraz przyszedł czas na komosę ryżową. Wsad już zmienię, bo przejadłam się szparagami w tym roku, ale za natchnienie w sprawie komosy dziękuję.

  • Jakaś czarna magia 😀 Na pewno skuszę się na coś w tym stylu, choćby z ciekawości, bo wygląda smakowicie. No i zawsze to jakiś dodatkowy pomysł na wykorzystanie szparagów!
    Dziękuję za przepis, zapisuję 🙂

  • Anita Katarzyna Dąbrowska

    Ale smakowicie wygląda! Lecę po produkty 🙂

  • Moj ulubiony sezon sie wlasnie rozpoczal, szparagi, nowalijki, za chwile truskawyyyyyyy…. Ta pizza wyglada prze APETYCZNIE! Kulinarne, smakowite cuda! Daria :******

  • Coś wspaniałego 🙂

  • Ela Zalewska

    Pychotka

  • W końcu jakiś oryginalny przepis na pizzę!

  • Żaneta Bomba

    muszę mężowi dać przepis, bo on kocha pizze 😉

  • Zrobiłam.Wyszła boska.Dziękuję 3>

  • kocham pizze! ale takiej zdrowej to przyznaję nigdy nie jadłam 😉
    Daria- jesteś Miszczuniem wymyślania obłędnych rzeczy ze zdrowych składników! 🙂

  • Wspaniały przepis! W tym roku jemy szparagi na okrągło, ale albo pieczone w piekarniku, albo w postaci zupy-kremu, która smakuje nawet mojemu synkowi niejadkowi 🙂 Koniecznie musimy tez spróbować takiej pizzy!
    A komosa ryżowa, której używasz to quinoa, taka zwykła sucha kasza? Czy może w jakiś sposób przetworzona? Wystarczy ją namoczyć przez noc i zblendować – nie będzie twarda i surowa?

    • Tak to quinoa i po namoczeniu, zblendowaniu i upieczeniu nie będzie ani twarda ani surowa – będzie pyszna! Ściskam, Daria x

  • Super! Bardzo pomysłowe danie 🙂