Szpinakowy Żytni Naleśnik z Pieczarkami Wegański

Szpinakowy Żytni Naleśnik z Pieczarkami Wegański

Szpinakowy Żytni Naleśnik z Pieczarkami Wegański

Szpinakowy Żytni Naleśnik z Pieczarkami Wegański. Zielony, szpinakowy i pyszny, szaleństwo. Może i tak może, i nie. Aczkolwiek takiego rodzaju szaleństwa to ja sobie  i Tobie życzę każdego dnia. Nietuzinkowe połączenie smaków.

Motywem moim jak zawsze przy mącznych potrawach jest unikanie pszennych ziaren (w tym orkiszu i durum ze względu na ich nietolerancję), a szczególnie białej rafinowanej i w dzisiejszych czasach genetycznie modyfikowanej pszennej mąki.  Dobrym rozwiązaniem na ten problem jest mąka żytnia (zawiera gluten) lub wszelakie bezglutenowe (gryczana, ryżowa, kokosowa, tapioka, ryżowa, jaglana), a jak nie masz uczulenia na orzechy świetnie się sprawdza także migdałowa. Zielonego koloru naleśnikowi nadał świeży, młody pełen dobroci szpinak. Naleśnik w połączeniu z kremowymi pieczarkami wyszedł obłędnie pyszny. Oto Szpinakowy Żytni Naleśnik z Pieczarkami Wegański. Zapraszam.

IMG_5135_FotorIMG_5134_Fotor

PRZEPIS

  • czas 20 minut (4 naleśniki)
  • trudność łatwe
  • dieta bez pszenicy, mięsa, nabiału

SKŁADNIKI

naleśnik

  • 1 szklanka mleka roślinnego (tu wedle wyboru)
  • garść szpinaku
  • 3/4 szklanki mąki żytniej
  • 1 jajko (lub 1 łyżka zmielonego ziarna chia zalana 6 łyżkami gorącej wody)
  • szczypta soli morskiej lub himalajskiej/różowej

farsz

  • opakowanie pieczarek
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki śmietanki kokosowej
  • 1 czerwona cebula
  • świeże zioło do przystrojenia (koperek, pietruszka, kolendra) wedle uznania
  • szczypta soli morskiej lub himalajskiej/różowej

 

PRZYGOTOWANIE

 

naleśnik

  1. Szpinak zalewam wrzątkiem na minutę aby sparzyć. Odciskam wodę i przedkładam szpinak do blendera
  2. Do blendera wlewam mleko i blenduję razem ze szpinakiem, aż zrobi się zielone
  3. Kolejno do blendera dodaję mąkę, jajko i sól, i blenduję aby składniki się wymieszały
  4. Rozgrzewam patelnię dodaje kroplę oleju i smażę szczodre (grubsze) naleśniki

farsz

  1. Myję, osuszam i kroję pieczarki (kroje wedle uznania)
  2. Rozgrzewam patelnię, dodaję olej kokosowy i podsmażam pieczarki. Jak zaczną puszczać wodę dodaje kurkumę, szczyptę soli i śmietankę. Duszę przez 5 minut

Gotowego naleśnika kładę na talerzu, faszeruję przygotowanymi pieczarkami, dodaję kilka pierścieni czerwonej cebuli i wybrane świeże zioła. Jest taki pyszny, że jeden może Cię nie zadowolić.

 

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts

  • Akurat kupiłam świeży szpinak! 🙂 Naleśnik ma piękny kolor… Jestem zdania, że pieczarki z cebulką to idealne i pyszne nadzienie 🙂

    • Czy to nie jest piękne, że z kilku prostych składników można stworzyć wyrafinowany posiłek pełen dobroci! Pozdrawiam cieplutko, Daria xxx

  • Kasia Maszkowska

    naleśnik wygląda bardzo apetycznie i choć nie przepadam za szpinakiem to chętnie wypróbuje ten przepis może w takiej postaci przekonam się do niego Pozdrawiam i zapraszam do nas http://siostrydajarade.blogspot.com/2016/04/playlista-dla-dwojga-nick-i-norah.html

  • U mnie też dzisiaj były naleśniki. Z tym że ja przekładałam je farszem z chorizo, cebuli, białej fasoli (blendowanej), papryki i sera solankowego. Kombinacja dziwna, niemniej musiałam pozbyć się resztek z lodówki.

  • Smakowity, ostatnio mam jakąś fazę na zielone warzywa i wszystko co gotuje jest zielone. Wpasowałaś się w moje zachcianki 😀

    • Zielone ma chlorofil a chlorofil to życie – w zielonych roślinkach to jak krew u nas 😉 Pozytywny skutek uboczny to wzmocniony układ odpornościowy. Może Twój organizm się domaga dlatego masz fazę. Pozdrawiam cieplutko, Daria xxx

  • Mniam,mniam, uwielbiam szpinak 🙂

  • Mniam,mniam, uwielbiam szpinak 🙂

  • Wyglądają obłędnie przepysznie 🙂

  • O! Akurat mam świeży szpinak w lodówce 🙂 No to chyba podsunęłaś mi pomysł na obiad 🙂

  • O! Akurat mam świeży szpinak w lodówce 🙂 No to chyba podsunęłaś mi pomysł na obiad 🙂

  • Wygląda smakowicie ! A do tego samo zdrowie na talerzu. Pozdrawiam 🙂

  • jogosfera

    Wygląda ciekawie 😉

  • Uwielbiam szpinak muszę wypróbować przepis dziękuję bardzo 🙂

  • Ela Zalewska

    W sobotę na pewno będą naleśniczki wyglądają obłędnie:)

  • Justyna Witkowska

    robiłam makaron naleśnikowy ze szpinakiem, ale na pszennej mące. podoba mi się połączenie pieczarek z mleczkiem kokosowym!

  • Justyna Witkowska

    robiłam makaron naleśnikowy ze szpinakiem, ale na pszennej mące. podoba mi się połączenie pieczarek z mleczkiem kokosowym!

  • WOW! Nie wiem od czego zacząć, bo naleśniki wyglądają pysznie, z przepisu domyślam się, że własnie tak jest. A czy zauważyłaś jak pięknie komponuje się szpinakowa zieleń i cebulowy fiolet?