Enter your keyword

Waniliowy Sernik bez Sera z Borówkami Wegański Bez Cukru i Glutenu

Waniliowy Sernik bez Sera z Borówkami Wegański Bez Cukru i Glutenu

Waniliowy Sernik bez Sera z Borówkami Wegański Bez Cukru i Glutenu

Waniliowy Sernik bez Sera z Borówkami Wegański Bez Cukru i Glutenu. Tak mi się spodobało pieczenie sernika bez sera, że upiekłam jeszcze jeden.

Przepis podobny do mojego pierwszego czyli Daktylowo Cytrynowego Sernika bez Sera. Sernik piekę używając tofu. Nie jestem wielką zwolenniczką smaku tofu, aczkolwiek w serniku sprawdza sie rewelacyjnie. Poza tym wiele także zależy od rodzaju i jakości tofu, atakże doświadczenia w jego przygotowaniu. Tutaj cały czas się rozwijam. Wiem, że pogonisz mnie z tymi borówkami w las, gdyż nie są w sezonie, choć jak Ci powiem jak do mnie przemawiały i oka puszczały na bazarze to mam nadzieje, że mi odpuścisz. Zapraszam: Waniliowy Sernik bez Sera z Borówkami Wegański Bez Cukru i Glutenu.

IMG_5097_Fotor

PRZEPIS

  • czas przygotowanie 15 minut pieczenie 50 minut
  • trudność średnia
  • dieta bez cukru, pszenicy, orzechów

SKŁADNIKI

spód

  • duży kubek ziaren słonecznika
  • 5 daktyli
  • 2 dojrzałe banany

masa

  • 1 kostka miękkiego tofu
  • 2 puszki mleka kokosowego (śmietanki) zatem odlewam wodę z puszki
  • 4 szczodre łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1 duża laska wanilii
  • 1 szklanka rodzynek

PRZYGOTOWANIE

spód

  1. Słonecznik rumienię na rozgrzanej patelni. Po czym przesypuję do blendera. Dodaję również pozostałe składniki. Wszystko blenduję, aż uzyskam gładką masę
  2. Szykuję tortownicę, której dno natłuszczam kilkoma kroplami neutralnego oleju. Użyłam oleju z pestek winogron. Przygotowaną masę na spód przekładam do tortownicy i uciskam równomiernie na całym dnie
  3. Rozgrzewam piekarnik do 180°C

masa

  1. Wszystkie składniki przekładam do blendera i blenduję, aż uzyskam gładziutką masę. Około 5 minut. Do gładziutkiej masy dosypuję rodzynki i blenduję kilka sekund aby się wmieszały w masę
  2. Gotową masę wlewam do tortownicy.
  3. Przygotowane ciasto wkładam do piekarnika i piekę do 60 minut. Masa zgęstnieje i nabierze konsystencji sernikowej
  4. Upieczone ciasto pozostawiam na kilka godzin aby dobrze wystygło. Po czym posypuję ksylitolowym pudrem (zmielony ksylitol)
  5. Układam borówki i finalnie posypuję ksylitolowym pudrem ponownie. Ma być słodko.

Jakość sernika zależna jest od jakości tofu – ja użyłam miękkiego i ekologicznego (soja genetycznie modyfikowana to okrucieństwo). Co do masy na samym początku jest dość rzadka. Nie przejmuj się, gdyż podczas pieczenia wszystko zaczyna się trzymać kupy.

Smacznego.

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

 

Related Posts

  • Do wypróbowania po Świętach 🙂 Jeszcze nigdy nie jadłam tych serników na bazie tofu, a przepisów i zdjęć już tyle widziałam, że czas najwyższy sobie zrobić 🙂

  • Coś czuję, że to będzie moje kolejne ciacho od Ciebie. Brzmi pysznie i prosto 🙂

  • Kasia Maszkowska

    Uwielbiam borówki, dlatego z pewnością wypróbuje ten przepis musi być mega smaczny taki sernik. Pozdrawiam i zapraszam do nas http://siostrydajarade.blogspot.com/2016/03/babeczki.html

  • bajecznie wygląda

  • Które tofu wybrać? Jeszcze nigdy nie robiłam nic z tofu a Twoje ciasto okropnie mnie kusi, żeby spróbować. A połączenie daktyli, bananów i słonecznika na spód musi być pyszne (i słodkie:))

    • Kasiu, z tym tofu to nie jest to według mnie takie proste… Metoda prób i błędów dojdziesz do celu. Ja do ciasta użyłam miękkiego, ekologicznego/organicznego tofu – staram się unikać soi modyfikowanej. Pozdrawiam, Daria xxx

  • Wygląda przepysznie! Aż poczułam lato widząc te wspaniałe borówki 🙂

  • Na sam widok zdjęć chce się jeść! Tofurniki ubóstwiam, a borówki to jedne z moich ulubionych owoców… ideał! 🙂

  • Arcydzielna

    piękne jest… jak z magazynu jakiegoś 😉 i tofu mniam. Właśnie testuję duzo róznych ciast z tofu więc chętnie spróbuję i te, ale jeszcze nie widziałam przepisu z takim spodem bananowo- słonecznikowym- bardzo ciekawe 😉

  • Arcydzielna

    piękne jest… jak z magazynu jakiegoś 😉 i tofu mniam. Właśnie testuję duzo róznych ciast z tofu więc chętnie spróbuję i te, ale jeszcze nie widziałam przepisu z takim spodem bananowo- słonecznikowym- bardzo ciekawe 😉

  • Boże jakie to jest cudo… a ja mam w ogóle borówkowe love 🙂 Muszę wypróbować ten przepis, bo wygląda obłędnie!

  • Daria, nie dość że zdrowo to jeszcze wygląda naprawdę obłędnie! Ja co prawda nie mam nic przeciwko serkowi ale ciekawi mnie ten smak tofu w serniku 🙂

  • i jak tu nie czekać na wysyp borówek 🙂 świetny przepis 🙂