Enter your keyword

Wegańska Grochowa z Pieprznym Tofu i Nutką Cytryny!

Wegańska Grochowa z Pieprznym Tofu i Nutką Cytryny!

Wegańska Grochowa z Pieprznym Tofu i Nutką Cytryny!

Wegańska Grochowa z Pieprznym Tofu i Nutką Cytryny! Syci, rozgrzewa, przywołuje festynowe wspomnienia z dzieciństwa, miłe i radosne chwile. Groch sam w sobie to rewelacyjny strączek alkalizujący ciało (neutralizuje zakwaszające działanie pokarmów),  karmiący je dobrej jakości roślinnym białkiem.

Uwielbiany w Azji pod postacią „curry”, a u nas w Europie goszczący w zupach, czy dobrze nam znanych roślinnych bigosach. Jest dobrym zródłem wapnia, żelaza, potasu, magnezu, fosforu i witamiz z grupy B, K, A. Same naturalne dobrocie wspomagające nasze zdrowie. Ahhh i ten unoszący się zapach majeranku, kocham! Zapraszam oto Wegańska Grochowa z Pieprznym Tofu i Nutką Cytryny! Zrobisz mi tę przyjemność i zadbasz o swoje zdrowie razem ze mną?

 

PRZEPIS

  • czas około 40 minut
  • trudność łatwe
  • dieta roślinna/wegańska: bez mięsa, ryb, nabiału, jaj, pszenicy/glutenu, cukru

SKŁADNIKI

  • 1/2 dużego pora
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 laski selera naciowego
  • 1 cebula
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkanka grochu
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól morska lub himalajska
  • czarny pieprz
  • 1/3 (100 gramów) kostki ekologicznego tofu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego

 

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Szykuję średni garnek
  2. Obieram cebulę i czosnek oraz kroję w drobną kostkę. Przekładam do garnka i podsmażam na odrobinie oleju przez około 5 minut
  3. Myję, obieram i kroję ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę i por. Następnie dodaję do garnka i podsmażam wraz z czosnkiem i cebulą przez kolejne 2 minut
  4. Dosypuję groch, sól i pieprz. Podsmażam znowu przez 2 minut
  5. Następnie zalewam garnek do pełna wodą i wszystko gotuję przez 20 minut, następnie dodaję majeranek i gotuję dodatkowo 10 minut
  6. Miękki groch to znak, że zupa jest gotowa. Odlewam 1/2 zupy z garnka do blendera i blenduję. Po zbelendowaniu przelewam do garnka z pozostałą zupą
  7. Kroję cytrynę na 4 kawałki, pozbywam się pestek i zanurzam ja w zupie, przykrywam garnek pokrywką i czekam około 10 minut aż cytryna doda zupie odrobinę orzeźwiającej magi
  8. Rozgrzewam patelnię, kroję tofu na cienkie, podłużne paseczki, szczodrze obtaczam w czarnym pieprzu oraz szczypcie soli i smażę, aż nabiorą koloru. Usmażone dodaję do zupy.
  9. Serwuję w pięknej miseczce opcjonalnie z zdrowym żytnim chlebkiem

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

Pozdrawiam słonecznie,

Daria x

Related Posts