Enter your keyword

Wegański Bigos z Suszoną Śliwką i Borowikami – Wybitny

Wegański Bigos z Suszoną Śliwką i Borowikami – Wybitny

Wegański Bigos z Suszoną Śliwką i Borowikami – Wybitny

Kapusta kiszona to multum pozytywnych bakterii potrzebnych naszym jelitom. Dla mnie to rarytas. Od zawsze uwielbiam kapuściane surówki i zupy. Bigos aczkolwiek nigdy nie należał do moich ulubieńców. Nie jadłam go nawet podczas tych szczególnych okazji jak Święta Bożego Narodzenia. Wczoraj mnie naszło i zaczęłam modyfikować przepis na wigilijny grzybowy bigos mamy. Jestem pod wrażeniem jakie pyszne cudo wyszło – wręcz uzależniające. Pozwoliłam sobie na trzy dokładki. Powiem tak, jelita maksymalnie pracowały! Następnym razem jednak dla dobra rodziny pozostanę przy jednej (śmiech).

 

IMG_3533_Fotor-1-1

PRZEPIS

  • czas: minimum 3 godziny
  • trudność: średnia
  • dieta: bez mięsa, glutenu, nabiału, orzechów, drożdży, jaj

SKŁADNIKI

  • 1 kg kapusty kiszonej (nie kupuj kwaszonej tylko kiszoną pełną zdrowych bakterii)
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 kapusty czerwonej
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 10 suszonych śliwek
  • 200 gramów suszonych borowików (zalewam woda dzień wcześniej i moczę przez noc)

Przyprawy

  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka gorczycy

PRZYGOTOWANIE

  1. Szykuję wielki garnek
  2. Obieram cebulę i kroję w kostkę
  3. Do garnka dodaję 4 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczam. Następnie dodaję cebulę i podsmażam do momentu, aż się pięknie zarumieni
  4. Kapustę wedle gustu można wypłukać w wodzie. Pozbywamy się wtedy kwasu. Ja kapusty nie płukałam i kwaśność bigosu bardzo mi odpowiada
  5. Kapustę kroję oraz dodaję do garnka z podsmażoną cebulą. Podsmażam przez 15 minut, do momentu aż kapustka delikatnie się zarumieni
  6. Na tym etapie dodaję czosnek posiekany w kosteczkę oraz wszystkie przyprawy. Zalewam kapustę wodą tak aby ją pokryć. Gotuję przez godzinę co jakiś czas mieszam
  7. W między czasie jak kapusta się gotuje siekam pekinkę i kapustę czerwoną. Kroję suszone śliwki oraz grzyby. Po upływie godziny dodaję te składniki do garnka wraz z wodą z namoczonych grzybów. Gotuję kolejną godzinę – można dłużej, mieszam od czasu do czasu i w razie potrzeby dolewam wody.
  8. Po upływie godziny można śmiało wcinać. Jak to z bigosem podobno im dłużej gotowany tym lepiej smakuje. Śmiało gotuj dłużej jak masz czas i ochotę.

Zauważyłam, że odgrzany kolejnego dnia smakuje obłędnie.

Smacznego!

 

 

Related Posts