Enter your keyword

Wegański Cieciorkowy Omlet Idealne Roślinne Białko

Wegański Cieciorkowy Omlet Idealne Roślinne Białko

Wegański Cieciorkowy Omlet Idealne Roślinne Białko

Wegański Cieciorkowy Omlet Idealne Roślinne Białko. Ciecierzyca to niezwykły strączek, roślina idealnie sprawdzająca się w zdrowej kuchni. Jest skarbnicą  zdrowego roślinnego białka, stąd też często gości w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej, choć nie tylko.

Od dawien dawna weekend zawsze utożsamiam z żółciutkim omletem napakowanym warzywami. Jednakże od pewnego czasu  szukałam alternatywy do jajek i powiem, że smak omletu z mąki z ciecierzycy bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Szlifuję przepis od dwóch tygodni i jestem gotowa się z Tobą  nim podzielić. Idealny na śniadanie, choć często wykorzystuję go jako szybki obiad czy kolację. Zapraszam na Wegański Cieciorkowy Omlet Idealne Roślinne Białko.

IMG_5526_Fotor

PRZEPIS

  • czas 15 minut
  • trudność łatwe
  • dieta wegańska (bez nabiału, jajek, mięsa i bonusowo bezglutenowa)

SKŁADNIKI

  • 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy (kupisz w sklepie ze zdrową żywnością  lub zmiel ciecierzycę)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli himalajskiej lub morskiej
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 duża papryka
  • szczypior
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka oleju kokosowego

PRZYGOTOWANIE

  1. W misce odmierzam mąkę, dodaję wszystkie pozostałe suche składniki (soda, sól, kurkuma) i wszystko razem mieszam. Dolewam wody i dokładnie łączę wszystkie składniki
  2. Rozgrzewam piekarnik to 190°C
  3. Myję i kroję paprykę oraz szczypior. Rozgrzewam patelnię, topię olej i podsmażam paprykę i szczypior. Podsmażone warzywka dodaję do miski z przygotowaną  masą  na omlet i wszytko mieszam. Przelewam z powrotem na patelnię. Smażę dwie minutki i przekładam patelnię do piekarnika.
  4. Niekoniecznie trzeba użyć piekarnika. Możesz śmiało usmażyć omlet po obu stronach. Przez kilka minut na jednej stronie i go przewrócić. W piekarniku łatwiej bo nie trzeba przewracać

Smacznego.

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts

  • Przemysław Piątek

    ładnie wygląda takie danie

  • O proszę, ostatnio mój kolega (amator mięsa!) zachwalał ten omlet, słyszałam o nim wiele dobrego, muszę wreszcie przekonać się na własnej skórze 🙂

  • Omlet bez jajka – ciekawa sprawa i nowość dla mnie 🙂

  • Świetne danie dla alergików maści wszelakiej, ja jednak pozostanę przy jajkach z odrobiną mąki cieciorkowej jedynie, bo w tej wersji omlet będzie dla mnie za ciężki

  • Świetne danie dla alergików maści wszelakiej, ja jednak pozostanę przy jajkach z odrobiną mąki cieciorkowej jedynie, bo w tej wersji omlet będzie dla mnie za ciężki

  • Wygląda mega apetycznie 🙂 Z przyjemnością wypróbuję 🙂

  • Oooo, ja chce takie zrobić. A zaraz potem brownie, bo jestem straszny pies na słodycze :))

  • Jul

    Trafiłaś idealnie w moje potrzeby, właśnie próbuję na jakiś czas przejść na dietę bezglutenową i potrzebuję baardzo jakiegoś urozmaicenia, ileż można jeść jajka! 🙂

    • Jak dopracujesz go do perfekcji to nic innego nie będziesz jadła – ja jadłam przez dwa tygodnie bez przerwy 😉 Ściskam, Daria xxx

  • Asia

    Pyszny i prosty – może wypróbuję 🙂

  • A można czymś zamienić mąkę z ciecierzycy?