Enter your keyword

Wegański Dżem Śliwkowo – Daktylowy bez Cukru i Żelatyny

Wegański Dżem Śliwkowo – Daktylowy bez Cukru i Żelatyny

Wegański Dżem Śliwkowo – Daktylowy bez Cukru i Żelatyny

Wegański Dżem Śliwkowo – Daktylowy bez Cukru i Żelatyny. Zaczęła się pora zbiorów, dobroci pochodzących od matki natury, czyli pora dżemowania. Odkąd pamiętam, a myślę o czasach odległych, czasach wczesnego dzieciństwa uwielbiałam babcine dżemy. A dokładnie to ten truskawkowy oczywiście.

Pomimo faktu, że dżemy były z truskawek pochodzących z dziadkowych pól oddalonychod drogi i ukrytych wśród lasów, to fakt pozostawał jeden: babcia dodawała cukier; i to dużo cukru.

Oczywiście w tamtych czasach, tak to już kawałek retrospektywnej drogi, plusem było to, że nie spożywało się cukru w takich ilościach i nie był dodawany do prawie wszystkich produktów, jak jest obecnie. Faktem jest, że ja unikam zwykłego cukru, a nawet praktycznie go w ogóle nie używam. To spowodowało, że rozpoczęłam swoją podróż krocząc innymi drogami naturalnych słodkości.

Zdradzę Wam sekret, że znalazłam wybornie pyszną drogę do zamykania sezonowych dobroci w słoikach, naturalnych słodkości, ale bez zwykłego cukru i żelatyny. Skusisz się? Zapraszam na Wegański Dżem Śliwkowo – Daktylowy bez Cukru i Żelowych „cudów niewidów”. Czysta natura! Idealna, słodka, naturalna przekąska do płatków, naleśników, na chlebek. Bajka!

 

 

PRZEPIS

  • czas przygotowanie około 30 minut; gotowanie około 30 minut w zależności ile w owocach jest wody
  • trudność łatwe
  • dieta naturalna roślinna/wegańska; bez cukru, glutenu i żelatyny/żelfiksów i innych sztuczności

SKŁADNIKI

  • 3 kg śliwek (renkloda ulena)
  • 0,5 kg daktyli
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 2 łyżki stołowe siemienia lnianego (zmielone albo nie – wedle gustu)

PRZYGOTOWANIE

  1. Usuwam pestki z daktyli, przygotowane zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut, aż będą mięciutkie. Odlewam wodę i blenduję daktyle
  2. Myję, usuwam pestki i kroję śliwki na małe kawałki
  3. Sięgam po garnek i wlewam odrobinkę wody na dno, wrzucam śliwki i zasypuję ksylitolem; duszę często mieszając drewnianą łyżką
  4. Zblendowane daktyle dodaje do duszących się śliwek
  5. Dodaje siemię lniane i gotuję do 30 minut
  6. Na koniec przelewam dżemik do poprzednio umytych słoiczków. Od razu zakręcam i przewracam do góry dnem
  7. Słoiczki powinny sie zawekować, jeżeli tak sie nie stanie, to gotujemy je 15 minut w garnku z wodą pod przykrywką

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

Ściskam

Daria x

 

Related Posts