Enter your keyword

Pasztet Ciecierzycowo – Pomidorowy z Bazylią i Nerkowcami

Pasztet Ciecierzycowo – Pomidorowy z Bazylią i Nerkowcami

Pasztet Ciecierzycowo – Pomidorowy z Bazylią i Nerkowcami

Pomysły na bomby witaminowe. Coś innego na codzień dla urozmaicenia smaku. Pomysł na ten pasztet narodził się w chwili blendowania ciecierzycy na hummus. Blenduję, blenduję i sobie myślę w sumie to parę dni temu jadłam hummus, więc może by tu coś innego posmakować. No i tak zaczęło się dodawanie innych składników i wszystko wylądowało w piekarniku. I po kolei to wszystko wyglądało tak:

PRZEPIS

  • czas 30 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez mięsa, glutenu, cukru

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka surowej cieciorki namoczona na noc (8 godzin)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 słoik suszonych pomidorów (opłukane z oleju)
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 3 lyżki oleju kokosowego
  • sól morska lub himalajska
  • pieprz
  • garść nerkowców
  • 1/3 szklanki wody
  • Plus do Dekoracji:
  • kapary około 10
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE

  1. Przekładam ciecierzycę i czosnek do blendera, i bleduję aż do momentu uzyskania gładziutkiej pasty
  2. Następnie dodaję suszone pomidory, bazylię,  pieprz, sól, roztopiony olej kokosowy i wodę, i blenduję ponownie przez kilka chwil
  3. Na samym końcu dorzucam orzechy i blenduję kilka sekund. Tu istotne jest to aby całkowicie nie zmielić tych orzechów tylko aby one wmieszały się w pastę w większych kawałeczkach
  4. Szukam małej, podłużnej foremeczki, następnie wykładam ją papierem do pieczenia/lub smaruję olejem kokosowym i kolejno wykładam do niej pastę
  5. Rozgrzewam piekarnik, piekę około 40 minut w temperaturze 180°C. Zerkaj co jakiś czas i jak się ładnie zarumieni to znaczy, że jest gotowy
  6. Wyciągam z piekarnika, pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, następnie wykładam na deskę do krojenia i zdobie pięknie bazylią, oliwkami, kaparami i pomidorkami suszonymi.

Prezentuje się rewelacyjnie, a smakuje niesamowicie. Śmiało można pozostawić w lodówce do 5 dni.

Smacznego!

Related Posts