Enter your keyword

Fit Zgrabna Dyniowa Babka czyli bez Cukru, Glutenu i Jajek

Fit Zgrabna Dyniowa Babka czyli bez Cukru, Glutenu i Jajek

Fit Zgrabna Dyniowa Babka czyli bez Cukru, Glutenu i Jajek

Spontaniczna babka upieczona na szybko. Zastanawiając się co zrobić z dynią… wylądowała ona w babce. Całkiem trafnie, gdyż nadała jej wilgotnej struktury. Unikając rafinowanego cukru wybrałam miód (lub syrop klonowy dla wegan), który w połączeniu z piernikową przyprawą nadał babce rewelacyjny aromatyczny zapach i boski słodki smak.

Opcjonalnie jak nie jesteś uczulona na gluten możesz użyć mąki orkiszowej lub żytniej. Jak na słodkości to całkiem zgrabna babka muszę przyznać. Tony dobroci w dyni, we wszystkich składnikach. Tylko parzyć herbatkę i zajadać przy świątecznym stole.

 

IMG_3317_Fotor-1

PRZEPIS

  • trudność: łatwe
  • czas: 40 minut
  • dieta: roślinne/wegańskie bez jaj, cukru i glutenu, nabiału

 

SKŁADNIKI

  • 200 gramów mąki bezglutenowej
  • 1 szklanka startej surowej dyni
  • 4 łyżki miodu (lub 6 syropu klonowego)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej (zrób sama)
  • 6 suszonych śliwek
  • 2 łyżki pestek dyni

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzewam piekarnik do 180ºC
  2. Siemię lniane zalewam 1/3 szklanki wody i odstawiam na 10 minut
  3. Wszystkie składniki razem z siemieniem lnianym ale poza pestkami dyni oraz śliwkami wkładam do blendera i blenduję do uzyskania gładziutkiej masy. Teraz dodaję śliwki i dosłownie blenduję kilka sekund. Tak aby śliwki pozostały w masie w większych kawałkach
  4. Szykuję silikonową foremkę do babki. Na spód foremki na około wysypuję pestki dyni. Następnie wlewam do foremki przygotowaną masę i wkładam foremkę do piekarnika
  5. Piekę przez około 30 minut. Środek sprawdzam wykałaczką. Po wbiciu w ciacho ma być sucha, wtedy ciasto jest gotowe
  6. Wyłączam i otwieram piekarnik,  pozostawiając ciasto do ochłonięcia przez około 20 minut. Następnie wyciągam z piekarnika i czekam aż całkowicie wystygnie
  7. Finalnie przykrywam foremkę talerzem i odwracam pozostawiając gotową  babkę na talerzu
  8. Posypuję cynamonem

Bezgrzesznego smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto
by na tym skorzystał!

Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając
do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

Ściskam

Daria x

Related Posts

  • Marta Sztybrych-Kamińska

    Jestem kupiona!