Zupa Soczewicowa – Wegańska Bez Kostek Rosołowych i Wegety

Zupa Soczewicowa – Wegańska Bez Kostek Rosołowych i Wegety

Zupa Soczewicowa – Wegańska Bez Kostek Rosołowych i Wegety

Soczewica jest to roślinka stączkowa bardzo bogata w białko. Zupa soczewicowa podobnie jak grochowa należy do tych raczej sycących zup. Dzięki czemu może śmiało nam służyć jako syty obiad. Moim ulubionym rodzajem soczewicy do przyrządzania zupy jest ta czerwona (dla mnie bardziej pomarańczowo wyglądająca).

Po raz pierwszy przygotowywałam tą zupę z koleżankami, które poznałam na kursie językowym. Dziewczymy są z Turcji i Iranu. Muszę powiedzieć, że wgląd jaki mi dały w kulinarne zaplecze tych kultur jest do tej pory jedną z moich ważniejszych inspiracji. Otóż w krajach tych warzywa strączkowe są bardzo popularne. Można z nich przygotować wiele różnorodnych potraw, co więcej są one rewelacyjnym źródłem białka, a więc jest to jedna z mięsnych alternatyw. Powracając do zupy to była moja pierwsza zupa przygotowana bez mięsa, kostek rosołowych i vegety, co praktycznie w naszej polskiej kuchni się często nie zdarza. Możliwe? Jak widać tak! Bogatsza o doświadczenie pragnę się nim z Tobą teraz podzielić. Zupa Soczewicowa prosto z Turcji i Iranu przez Anglię do Polski, świat jest mały.

 

IMG_2723_Fotor copy

 

PRZEPIS

  • czas 30 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez mięsa, kostek rosołowych, glutenu, cukru, nabiału

SKŁADNIKI

  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie innego)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka soli (himalajska/różowa lub morska)
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 duże marchewki
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy

do ozdoby: koper, mięta, migdały

PRZYGOTOWANIE

  1. Obieram cebulę i czosnek. Wrzucam do blendera i blenduję do momentu uzyskania drobnego posiekania. Nie blenduj zbyt drobno. (Opcjonalnie pokrój w kostkę w przypadku braku blendera)
  2. Szykuję średniej wielkosci garnek, dodaję do niego olej oraz cebulę z czosnkiem. Podsmażam przez około 5 minut
  3. Zabieram się za marchewkę. Obieram i blenduję na drobne kawałeczki. Następnie dodaję do garnka. Smażę przez około 2 minuty wszystko razem mieszając. W międzyczasie dodaję sól, kurkumę oraz pieprz
  4. Jako ostatnią dodaje soczewicę, wszystko razem mieszam po czym zalewam wszystko gorącą wodą
  5. Gotuję aż do momentu kiedy soczewica zmięknie. Do 30 minut. Można dolać wody jak się wygotuje
  6. Finalnie odlewam pół garnka zupy do blendera i blenduję. Po zblendowaniu wlewam  z powrotem do garnka
  7. Serwuję ze świeżymi ziołami, oliwa z oliwek i migdałami

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto
by na tym skorzystał!

Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając
do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

Ściskam

Daria x

Related Posts