Enter your keyword

Bakłażanowe Gołąbki i Cytrynowa Quinoa

Bakłażanowe Gołąbki i Cytrynowa Quinoa

Bakłażanowe Gołąbki i Cytrynowa Quinoa

Nie wiem jak Wy, ale ja kocham smak bakłażana. Kiedy są one doskonale przygotowane, ten proces rozpływania się ich w buzi, to istne niebo w gębie! Zwykle grilluję lub piekę bakłażany i łączę je z czosnkiem, to mój idealny bakłażanowy hummus lub często spożywane bakłażany w stylu marokańskim. Uwielbiam także słynne Baba Ghanoush oraz bardzo lubię podjadać wegańską Moussakę.

Jednak dzięki mojej mamie przyszedł mi na myśl pomysł dzisiejszego przepisu. Przy tym mam dla Ciebie kawałek całkiem ciekawej historii. Tak, moja mama jest jej glówną bohaterką. Otóż mama nie mogła znieść konsystencji zblendowanych lub drobno posiekanych bakłażanów; Dokonała bardzo zabawnego porównania, mówiąc, że ma wrażenie jakby jadła ślimaki. Z pewnością nie jest to nic nadzwyczajnego dla kogoś, kto lubi je jeść, ale tak nie jest w przypadku mojej mamy; Co ciekawe, bo nigdy ślimaków nie próbowała.

Biedna ja, kochając te skromne warzywa, nie miałam pojęcia, jak zachęcić mamitę do ich jedzenia. Potem pomyślałam przez chwilę! Mama kocha gołąbki, więc dlaczego nie zrobić bakłażanowych gołąbków. Zgadnij co się stało? Jak obecnie pytam mamy, co zrobić na obiad, mówi, dlaczego by nie zrobić tych „gołąbkowych bakłażanów”! Bezcenne uczucie. Dlatego teraz mam rodzinę, która lubi te moje ulubione roślinki. Ten orzeźwiający smak cytrynowo, czosnkowej komosy ryżowej połączony z bazyliowym sosem pomidorowym jest zaskakująco pyszny! Mama się przekonała, to może i Ty też spróbujesz?

 

PRZEPIS

  • czas  przygotowanie 30 minut; pieczenie godzinę
  • trudność średnia
  • dieta roślinna / wegańska, bez cukru, bez glutenu / pszenicy, orzechów, nabiału, jaj

 

SKŁADNIKI

  • 4 bakłażany
  • duży kubek ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli himalajskiej lub soli morskiej
  • czarny pieprz
  • 1/2 łyżki pieprzu cayenne
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • świeża bazylia

METODA

  1. Gotuję komosę ryżowa (bardzo łatwo się gotuje, wsypuję do gorącej posolonej wody i gotuję przez około 15 minut, zawsze możesz sprawdzić dokładne wskazówki na kupionym opakowaniu, bo komosy ryżowe są różne)
  2. Kolejno przechodzę do mycia bakłażanów. Osuszam je i bardzo powoli oraz ostrożnie kroję w długie, około 0.5 cm grubości plastry
  3. Ugotowaną już komosę dodaje do miski razem z  3 ząbkami startego czosnku, świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, pieprzem cayenne i szczyptą soli; finalnie wszystko dobrze mieszam
  4. Następnie rozgrzewam piekarnik do temperatury 200°C. Przygotowuję naczynie żaroodporne, dno polewam trochę olejem i kilkoma kroplami wody
  5. No to nadziewamy!! To trochę trudne, więc bądź tu bardzo cierpliwa.Wykorzystuję 2 plasterki bakłażana, aby zrobić jednego gołąbka. Na pierwszy plasterek przy użyciu łyżki dodaję przygotowana masę z komosy, a następnie z drugim plasterkiem zawijam po przeciwnej stronie,  celem jest, aby zapobiec wydostawania się farszu. Każdego przygotowanego baklażanowego gołąbka przebijam dwoma wykałaczami, aby się razem trzymały podczas pieczenia. Układam je kolejno jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym.
  6. Po nadzianiu zalewam wszystkie te przepysznie pożywne, zaskakująco delikatnie, wyglądające bosko bakłażanowe gołąbki sokiem pomidorowym i przekładam do piekarnika; piekę przez około godzinę
  7. Upieczone posypuję świeżą bazylią, polewam kilkoma kroplami dobrej jakości oliwy z oliwek i traktuję szczyptą czarnego, świeżo zmielonego pieprzu!

 

Smacznego!

Twórczyni grafiki: Magdalena Kamieniecka

Dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho jak podzielisz się tym przepisem z bliskimi i przyjaciółmi, udostępniając go w mediach społecznościowych na przykład na na Facebooku, Instagramie, Twiterze etc

Dziękuję,

Daria xxx

Related Posts