Enter your keyword

Daktylowo Cytrynowy Niesernik – Wegański i bez Cukru

Daktylowo Cytrynowy Niesernik  – Wegański i bez Cukru

Daktylowo Cytrynowy Niesernik – Wegański i bez Cukru

Daktylowo Cytrynowy Niesernik  – Wegański i bez Cukru. Zaczyna się szaleństwo świąteczne, czyli  zakupy, sprzątanie, planowanie. Już za parę dni pieczenie, gotowanie. W większości przypadków będą to tradycyjne potrawy. Nie u mnie, bo ja lubię sobie życie urozmaicać.

Każdego roku zatem wymyślam coś nowego. Już od dwóch tygodni kombinuję, mieszam, kręcę.  Lubujesz się w pasztetach i pieczeniach? To zerknij na pomidorowy pasztet cieciorkowy lub wersję bez pomidorów. Mam także pastę z fasoli z gruszką. Albo obłędną pastę z czarnej fasoli. A jak szukasz alternatywy do ćwikły to też coś dla Ciebie mam – karmelowe burakowe pure z nutką chili.

Dziś natomiast panuje klimat „bez”sernikowy. Uwielbiam serniki. Niestety od długiego czasu nie jem nabiału, stąd też serników unikam. Szperałam, czytałam i wreszcie stworzyłam wegańską wersję sernika. Oto mój: Daktylowo Cytrynowy Niesernik  – Wegański i bez Cukru. Idealna bezgrzeszna rozpusta na Święta.

 

IMG_5014_Fotor

PRZEPIS

  • czas przygotowanie 30 minut pieczenie 50-60 minut
  • trudność średnia
  • dieta bez glutenu, cukru, nabiału, orzechów

SKŁADNIKI

spód

  • duży kubek ziaren słonecznika
  • 5 daktyli
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 szczodre łyżki miodu lub ksylitolu

farsz

  • 1 kostka miękkiego tofu
  • 2 puszki mleka kokosowego (śmietanki) zatem odlewam wodę z puszki
  • 10 daktyli
  • starta skórka oraz wyciśnięty sok z 2 cytryn
  • 2 szczodre łyżki miodu lub ksylitolu
  • 1 szklanka rodzynek

 

PRZYGOTOWANIE

spód

  1. Słonecznik rumienię na rozgrzanej patelni. Po czym przesypuję do blendera. Dodaję również pozostałe składniki. Wszystko blenduję, aż uzyskam gładką masę
  2. Szykuję tortownicę, której dno natłuszczam kilkoma kroplami neutralnego oleju. Użyłam oleju z pestek winogron. 2/3 przygotowanej masy na spód przekładam do tortownicy i uciskam równomiernie na całym dnie. 1/3 masy wałkuję i kroję na paski, które wyłożę na gotowym cieście
  3. Rozgrzewam piekarnik do 180°C

farsz

  1. Wszystkie składniki przekładam do blendera i blenduję, aż uzyskam gładziutką masę. Około 5 minut. Do gładziutkiej masy dosypuję rodzynki i blenduję kilka sekund aby się wmieszały w masę
  2. Gotową masę wlewam do tortownicy. Finalnie na masie układam kawałki rozwałkowanej i pokrojonej masy na spód
  3. Przygotowane ciasto wkładam do piekarnika i piekę do 60 minut. Masa zgęstnieje i nabierze konsystencji sernikowej
  4. Upieczone ciasto pozostawiam na kilka godzin aby dobrze wystygło. Po czym posypuję ksylitolowym pudrem (zmielony ksylitol)

Magia smaku! Jestem bardzo zachwycona tym niesernikowym sernikiem.

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts

  • jogosfera

    Spróbowałam raz zrobić sernik bez sera, ale jednak wolę z serem 😉 Twój wygląda pięknie 🙂

  • jogosfera

    Spróbowałam raz zrobić sernik bez sera, ale jednak wolę z serem 😉 Twój wygląda pięknie 🙂

    • Witaj, dziękuję za miłe słowo. Od zawsze uwielbiałam serniki. Nic nie dorówna temu z sera. Aczkolwiek dla uczuleniowców na nabiał takich jak ja lub wegan to na prawdę pyszne rozwiązanie. Pięknego dnia! Tak z innej beczki jak pozwolisz mi zapytać—> Jak długo zajmuje przygotowanie ciała do stania na rekach bez ściany? Pięknej niedzieli życzę, Daria xxx

      • jogosfera

        Wiesz co, nie da się tego tak wirtualnie określić 😉 To zależy od bardzo wielu czynników takich jak to w jakim stanie jest Twoje ciało aktualnie, jak często ćwiczysz, jak intensywnie. Czy Twoje ciało jest raczej sztywne czy może nadmiernie elastycznie itd… Miłego dnia 🙂

        • Można mieć nadmiernie elastyczne ciało? To chyba po tej sztywnej stronie jeszcze jestem. Pozdrawiam, Daria xxx

          • jogosfera

            Nadmiernie elastyczne ciało to ta sama strona co zbyt sztywne 😉 To nie jest cel 😉 Celem jest elastyczne, a jednocześnie mocne, pozbawione napięć ciało. Pozdrawiam 🙂

    • Witaj, dziękuję za miłe słowo. Od zawsze uwielbiałam serniki. Nic nie dorówna temu z sera. Aczkolwiek dla uczuleniowców na nabiał takich jak ja lub wegan to na prawdę pyszne rozwiązanie. Pięknego dnia! Tak z innej beczki jak pozwolisz mi zapytać—> Jak długo zajmuje przygotowanie ciała do stania na rekach bez ściany? Pięknej niedzieli życzę, Daria xxx

  • Tofurnik – uwielbiam je! Taki bogaty w bakalie musi smakować wspaniale <3

  • Tofurnik – uwielbiam je! Taki bogaty w bakalie musi smakować wspaniale <3

  • Zawsze, gdy jestem w wegańskim lokalu i jest tofurnik, to go kupuję. Pycha! Widzę, że jest całkiem prosty w wykonaniu, może w końcu się zbiorę i zrobię sama 🙂 Może na święta:D

    • Witaj Magdo, ja się przyznaję, że po raz pierwszy piekłam i jadłam i jestem ogromnie zaskoczona pysznym smakiem! Tak jak piszesz jest mega prosty w wykonaniu, wiec myślę ze gra warta świeczki. Pięknej i pysznej niedzieli życzę. Pozdrawiam, Daria xxx

  • Na to bym nie wpadła 😀 Świetny jest 🙂 Ja jeszcze nie dałam się ponieść wielkanocnemu szaleństwu, ale coś tak czuje, że lada moment usiądę z kartką i rozpocznę wielkie planowanie 🙂

  • U mnie powoli zaczyna się wkradać kuchenny dreszczyk wielkanocnych przygotowań. 🙂 Przepis wydaje mi się bardzo atrakcyjny, dlatego chętnie go podłapuję. 🙂

  • I love Food

    Ja niestety też z powodów zdrowotnych nie jem nabiału. Widzę, że nie tylko ja kombinuje z tofu :D. Nie sądziłam, że tyle fajnych rzeczy można z nim zrobić 🙂

    • Powiem Ci w sekrecie, że ja fanka tofu to wcale nie jestem… Pierwszy raz piekłam sernik i wyszedł bajecznie pyszny. Sama do tej pory nie wierze jak pyszny. Zjadłam bez 2 kawałków cala blaszkę – tak sama. Bez wyrzutów. Moim zdanie ciężko jest trafić na dobre tofu. Te miękkie i delikatne fajne są do ciast. Jak piekłam to modliłam się aby go w tym cieście nie było czuć. I nie było. Ostatnio też trafiłam na fajną konsystencję trochę sztywniejszą , którą podpiekłam w ziołach na patelni i nawet mi smakowało. Pewnie zbyt mało mam jeszcze doświadczenia z tofu. Pięknego dnia xxx

  • Rety, wygląda tak pysznie, że aż boję się go przygotować. Nie wiem z czego to wynika, ale mam dwie lewe ręce do pieczenia.

  • Wygląda niesamowicie apetycznie! Jednak obawiam się troszkę tego tofu. Nigdy nie jadłam i nie jestem pewna, czy mi zasmakuje. Natomiast zdecydowanie podkradam spód Twojego ciasta! <3

    • Z tym tofu Edytko to rzeczywiście może być różnie… Trzeba trafić na swój. W cieście jak dla mnie smakuje zadowalająco. Daria xxx

  • Wygląda niesamowicie apetycznie! Jednak obawiam się troszkę tego tofu. Nigdy nie jadłam i nie jestem pewna, czy mi zasmakuje. Natomiast zdecydowanie podkradam spód Twojego ciasta! <3

  • Napisałam własnie do mojej córki- weganki: jagielnik, czy tofurnik zamawiasz na świeta? Odpowiedź: AŻ ZGŁODNIAŁAM!, TOFURNIK. Więc tofurnik 🙂 TWÓJ tofurnik. Czas:piatek. Misja: Tofurnik Bezgrzesznej 🙂 I niech sie córka modli, żeby coś dla niej zostało, bo dzieciaki zjeżdżają do domu dopiero w sobote. Ale… kto późno przychodzi….. 🙂 Ściskam!!!

    • Basiu to mi przyjemność sprawiłaś 😉 Mam nadzieje, że się udał? A no i choć kawałek został dla samej Ciebie<3 Pozdrawiam cieplutko, Daria xxx

  • Wyglada bardzo, bardzo samkowicie!!! Mam nadzieje, ze w tak cudnej postaci to nawet tofu uznam za rarytas bo roznie z tym bywa 😉 Sciskam Daria!