Enter your keyword

Gryczane Placuszki z Figą i Granatem

Gryczane Placuszki z Figą i Granatem

Gryczane Placuszki z Figą i Granatem

Ile razy na śniadanie można jeść owsiankę?

Oczywiście piszę to z przymrużeniem oka, bo owsiankę z wszelkimi dodatkami ubóstwiam. Natomiast placuszki gryczane to taki mój rarytas raz w tygodniu. Idealne w wersji wytrawnej jak i na słodko.  Można kombinować do woli w zależności od porannych zachcianek. Oczywiście można je śmiało przyrządzać i na obiad, i na kolację – jak kto lubi. U mnie zazwyczaj goszczą na śniadanie.

Obiło mi się kilkakrotnie o uszy, że kasza gryczana ma zbyt specyficzny zapach aby przyrządzać ją na słodko. Tu biegnę na ratunek i już piszę – kasza gryczana biała nie ma specyficznego ani smaku ani zapachu, więc zrelaksuj się, namocz na noc, rano zblenduj i do smażenia. Kasza gryczana to rewelacyjne źródło roślinnego białka. Co lepsze placuszki bardzo łatwo się smażą, co dla mnie jest ważne bo nie jestem zwolenniczką smażenia. Smażą się w mgnieniu oka.

 

img_6362_fotor

PRZEPIS

  • czas moczenie na noc; reszta do 15 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez glutenu/mąki, cukru, nabiału, jajek, orzechów (zdrowe wegańskie)

SKŁADNIKI

  • 100 gramów nieprażonej kaszy gryczanej (wychodzi 5 placuszków)
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 2 suszone figi
  • 1 łyżka ziaren granatu
  • szczypta cynamonu (polecam cejloński)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • olej kokosowy do smażenia (lub rzepakowy)

PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę gryczaną moczę przez całą noc
  2. Na drugi dzień odlewam z namoczonej kaszy wodę oraz kaszę płuczę i odcedzam
  3. Odcedzoną kaszę blenduję, aż uzyskam pastę, dosypuję do masy ksylitol i dokładnie mieszam
  4. Rozgrzewam patelnię, dodaje olej po czym na rozgrzanym oleju formuję łyżką placuszki. Smażę z każdej strony po minucie, aż placuszki nabiorą delikatnego koloru
  5. Gotowe usmażone placuszki przekładam na talerz, posypuję cynamonem i polewam syropem klonowym. Stroję suszonymi figami i ziarenkami granatu

 

Place lizać!

 

 

 

Related Posts