Enter your keyword

Paparajotes Mój Tłusty Czwartek

Paparajotes Mój Tłusty Czwartek

Paparajotes Mój Tłusty Czwartek

Paparajotes czyli Tłusty Czwartek – Wegańskie i Bez Cukru. Już tylko kilka godzin dzieli nas od rozpustnego tłustego czwartku. Aj będzie się działo! Tak sobie piszę i jednocześnie wyobrażam w ilu domach pieką się teraz pączuszki, chruściki i inne rozpustne dobrocie. Ja przyznaję bez bicia z pieczeniem pączków jestem na bakier, zdecydowanie wolę je jeść (choć nie jem). Zatem przyjemność ich robienia na razie pozostawiam innym.

U mnie w domu w tłusty czwartek będziemy się objadać „Paparajotes” tak właśnie hiszpańskim cytrynowym i obłędnie słodziutkim przysmakiem. Co ja bym zrobiła bez tych moich hiszpańskich znajomych! Tyle się od nich ciekawych rzeczy dowiaduję. Zatem Paparajotes to przysmak pochodzący z Murcji. A dowiedziałam się o nim od Laury rodowitej Murcjanki, Muchísimas Gracias Laura! To wyborny przysmak cytrynowy, bo w końcu Murcja słynie z drzew cytrynowych. To pieczone liście drzewa cytrynowego uprzednio zatopione w cynamonowo-cytrynowej zaprawie. Jak dla mnie bomba! A do tego, tak wiem, że to tłusty czwartek, ale moja dzisiejsza propozycja jest bez pszenicy, bez jaj i bez cukru. Także bezgrzenie, aczkolwiek zdecydowanie bardziej rozpustnie tym razem, bo przysmak pieczony jest na głębokim oleju. No ale taka okazja zdarza się raz w roku!

 

 

PRZEPIS

  • czas 30 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez pszenicy, jaj, nabiału, cukru (wegańska)

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki cieciorkowej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 3 łyżki siemienia lnianego (zmielonego) + 6 łyżek gorącej wody – wegańskie jajo
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 1 łyżka octu lub wódki (zatrzymuje wsiąkanie tłuszczu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bez glutenu)
  • 20 liści drzewa cytrynowego
  • starta z 2 cytryn skórka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżka cynamonu

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Liście myję i osuszam
  2. Do szklanki wsypuję siemię lniane i zalewam 6 łyżkami gorącej wody, odstawiam na 5 minut
  3. Do blendera wsypuję obie mąki i proszek do pieczenia, mieszam kilka sekund. Następnie dodaję mleko, 1/2 szklanki ksylitolu, ocet, skórkę z cytryn oraz wegańskie jajo. Wszystko mieszam i gotową masę przelewam do miski
  4. Szykuję średni garnek (i teraz będzie strasznie) wypełniam go do połowy olejem! Rozgrzewam olej
  5. Następnie każdy listek osobno zatapiam w przygotowanej masie i smażę po kilka sekund z każdej strony zatopione w oleju. Bardzo szybko się smażą więc po kilku sekundach przewracam
  6. Usmażone listki przekładam na talerz pokryty papierowym ręczniczkiem. Po usmażeniu pozostawiam do wystygnięcia
  7. Pozostale 1/2 szklanki ksylitolu mielę na ksylitolowy puder i posypuję nim wystudzone już Paparajotes

Nic tylko obżarstwa życzę!

Każdy pozostawiony komentarz i każde udostępnienie tego wpisu bardzo mnie motywuje do dalszego kreowania i tworzenia tych bezgrzesznie rozpustnych pyszności. Proszę zatem Cię o pomoc i dzielenie się przepisami z bliskimi i znajomymi, bo Ty też masz ogromny wpływ na szerzenie tej naszej wspólnej bezgrzesznie rozpustnej rewolucji! A to co dajemy to dostajemy.

Dziękuję,

Daria xxx

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

 

 

 

 

 

Related Posts