Enter your keyword

Loquat’owa Owsianka na Bogato Wegańska i Bez Cukru

Loquat’owa Owsianka na Bogato Wegańska i Bez Cukru

Loquat’owa Owsianka na Bogato Wegańska i Bez Cukru

Loquat (nieśplik japoński) jest to owoc, którego po raz pierwszy spróbowałam w Hiszpanii, a ostatnio na jego sezon trafiłam na Malcie. Owoc z pięknymi pestkami o brązowym brokatowym kolorze (wiem spostrzegam dziwne rzeczy).

Sam smak owocu nie jest bardzo słodki, konsystencja podobna trochę do nektarynki i trochę do śliwki – bardzo gładka ale jędrna. Jest to owoc łagodzący podrażnienia układu pokarmowego, bogaty w witaminę A rozpieszczającą skórę oraz błonnik, zatem takich dobroci nigdy za dużo. W słodkiej owsiance owoc smakuje wybornie.

Kumkwatowa Owsianka

PRZEPIS

  • czas 10 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez cukru, pszenicy, nabiału

 

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki roślinnego mleka (użyłam kokosowego)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ziaren chia
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • 1 łyżka syropu klonowego lub naturalnego płynnego miodu
  • 4 owoce loquat’u
  • szczypta wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE

  1. Płatki wsypuje do garnka i zalewam odrobiną wody. Gotuję przez chwilkę (około minuty) i dolewam mleko, dodaję olej kokosowy i gotuję przez kolejna minutkę do momentu, aż olej się rozpuści
  2. Z owocu loquatu wyciągam pestki i kroję go na małe kawałki
  3. Szykuję miseczkę i gotową owsiankę przelewam z garnka do miseczki następnie polewam miodem, bądź syropem klonowym
  4. Wierzch owsianki posypuję ziarnem chia, sezamem, dodaję owoc loquatu i szczyptę wiórków kokosowych

Smacznego.

Related Posts

  • Myślałam, że ten owoc to morela 😛 W ogóle pierwszy raz o nim słyszę, ciekawa jestem jak smakuje 🙂 A pomysł na owsiankę wspaniały 🙂

  • Zastawiam się czy ten owoc jest łatwo dostępny w Polsce, bo chętnie wypróbowałabym ten przepis.

  • Wygląda przepysznie! A ja mimo, że jestem wielkim fanem owsianki to sezamu jeszcze do niej nigdy nie dodawałem… Musze spróbować przy kolejnej okazji. 🙂
    Dawid

  • <3 Nieśplik nieśplik, sezon na niego jeszcze trwa, więc wracaj na Maltę 🙂 Bardzo lubię go w takim owsiankowym zestawieniu.

  • Zaintrygowało mnie w nazwie „japoński” i chętnie się dowiem, czy faktycznie ten owoc jest dostępny/rośnie w Japonii i w których miesiącach, bo z przyjemnością spróbuję.

  • Może w dużych miastach w orientalnym sklepie gdzieś będzie… Pozdrawiam, Daria x

  • Ile jeszcze nieodkrytych rzeczy na świecie 🙂
    Fajny pomysł z sezamem do owsianki 🙂

  • Ela Zalewska

    Pomysł na owsiankę wspaniały:) Moje przepisy już się znudziły chętnie skorzystam:)