Enter your keyword

Spiżarnia

Zapraszam Cię do mojej spiżarni wypełnionej moimi ulubionymi odżywczymi produktami spożywczymi.

To miejsce na stronie przeznaczyłam aby podzielić się z Tobą składnikami których uwielbiam używać i jak ich używam. Planuję Ci z czasem również opowiadać o wartościach odżywczych i zdrowotnych zaletach każdego składnika. Jeśli by otworzyć realne drzwi do mojej kuchennej spiżarni lub lodówki zobaczyć można dziesiątki szklanych słoików i pojemników wypełnionych ulubionymi produktami, które zawsze mam pod ręką, aby tworzyć zdrowe cudownie proste, a zarazem super odżywcze jedzenie. Z doświadczenia wiem, że dobre zorganizowanie spiżarni to połowa sukcesu na zdrowy tryb życia.

Staram się zazwyczaj korzystać z sezonowych ekologicznych dobroci i konserwować je na okres zimowy. Dzięki temu unikam chemii i mogę ich smak doceniać w tej najlepszej wersji. W innym razie kupuję te ekologiczne minimalna różnica w cenie a mnóstwo w nich dobroci i smaku.

Jeśli masz jakieś sugestie co do spiżarni czy też chcesz by znalazł się tutaj Twój ulubiony zdrowy składnik to zostaw komentarz poniżej z sugestią, a ja z ogromną przyjemnością wrzucę go „na półkę” Bezgrzesznej Rozpusty 😉

Owoce

Banany

Pomarańcze

Avocado

Granat

Ananas

Brzoskwinia

Truskawki

Czereśnia

Arbuz

Guawa

Jagody

Jeżyny

Czarna porzeczka

Głóg

Winogron

Śliwka

Malina

Warzywa

Pomidory

Marchew

Buraki

Piżmian jadalny (okra)

Szczaw

Cebula

Seler naciowy

Kabaczek

Zielony groszek

Brokuły

Oberżyna

Kukurydza

Sałata

Ogórek

Papryka zielona

Seler

Pietruszka

Dynia (z ang butternut squash)

Bataty (słodki ziemniak)

Dynia

"Super jedzenie"

Chia/Szałwia hiszpańska

Czosnek

Imbir

Spirulina

Ziarna i inne

Brązowy ryż

Kasza jaglana

Brązowy makaron

Płatki orkiszowe

Soczewica (pomarańczowa)

Komosa ryżowa (quinoa)

Lucerna

Orzechy/nasiona

Orzechy brazylijskie

Pestki dyni

Słonecznik

Orzechy włoskie

Nerkowce

Pistacje

Migdały

Orzechy laskowe

Pekany

Rośliny strączkowe

Fasola Złota (Mung)

Bób

Przyprawy/zioła

Kminek

Kardamon

Mięta

Oregano

Chilli

Cynamon

Kurkuma

Rozmaryn

Czarny pieprz

Listek laurowy (bobkowy)

Tłuszcze

Oliwa z oliwek (extra virgin)

Olej lniany

Olej kokosowy

Wypieki

Mąka gryczana

Mąka orkiszowa

Mąka kokosowa

Naturalne "cukry"

Miód wielokwiatowy

Syrop klonowy

Miód rzepakowy

Miód gryczany

Miód lawendowy

Miód spadziowy

Miód rozmarynowy

Miód pomarańczowy

Cukier brzozowy (xylitol)

Erytrol

Herbaty

Czerwona herbata

Żeńszeń syberyjski

Grzyby

Pieprznik jadalny (kurki)

Koźlarz czerwony (kozak)

Borowik szlachetny (prawdziwek)

Podgrzybek (Boletus badius)

Czubajka kania (Parasol Mushroom)