Enter your keyword

Banany i Ich Trujące Końcówki Koniec Problemu

Banany i Ich Trujące Końcówki Koniec Problemu

Banany i Ich Trujące Końcówki Koniec Problemu

Banany to jedne z moich ulubionych owoców. Te bardziej dojrzałe charakteryzują się słodkim smakiem. Im dojrzalsze tym słodsze. Natomiast te zielonkawe, niedojrzałe mają cierpki posmak. U nas w Polsce często mówi się, że w końcówce banana znajdują się pasożyty chorobotworcze nazywane lambią. Pasożytami chorobotwórczymi (lambią) znajdującą się w kale zarażamy się od ludzi lub zwierząt nie od bananów. Jest to tzw choroba brudnych rąk, więc jeżeli taki problem zarażenia kiedykolwiek nastąpił to raczej nastąpił z powodu braku higieny, a nie z powodu zjedzenia końcówki banana. Także bez obaw wcinajcie. Tylko przed jedzeniem czegoklwiek zawsze myjcie ręce.

Gdzie kupić

Warzywniak, supermarket, sklepy spożywcze

Jak jeść

Po prostu obieramy i wcinamy. Banan jest perfekcyjnym dodatkiem do koktajli owocowych (szejków, shakes z angielskiego lub smoothies). Wystarczy go zmielić/zblenować na przykład z mlekiem. Można dodać cynamonu, kardamonu lub owoców. Bądź zrobić zdrowy chlebek bananowy. Śmiało używaj go także do pieczenia ciasta. Nuta wyobraźni czyni cuda.

Właściwości odżywcze w 100 gramach (czyli w połowie banana lub małym bananie)

  • Kalorie 90
  • IG – ineks glikemiczny 60

Minerały

  • Wapno 5mg
  • Żelazo 0.26mg
  • Magnez 27mg
  • Fosfor 22mg
  • Potas 358mg
  • Sód 1mg
  • Cynk 0,15mg

Z pośród wszystkich witamin najwiecej ma witaminy A,C,B

Źródło: National Nutrient Database for Standard Reference

“Dziel się dobrocią i udostępnij, co dobrego dajemy do nas samych wraca”

Related Posts

  • Ja jakoś nie jestem w stanie się przemóc, zawsze odcinam końcówki, to silniejsze ode mnie 😀

    • Nikomu tym krzywdy nie robisz, a to najważniejsze 😉 Ja też wiele lat odcinałam. teraz już kilka lat nie odcinam i żyję, więc masz na żywo królika doświadczalnego! Pozdrawiam, Daria