Enter your keyword

Bakłażany Zapiekane w Stylu Marokańskim Wegańskie i Bezglutenowe

Bakłażany Zapiekane w Stylu Marokańskim Wegańskie i Bezglutenowe

Bakłażany Zapiekane w Stylu Marokańskim Wegańskie i Bezglutenowe

Bakłażany Zapiekane w Stylu Marokańskim Wegańskie i Bezglutenowe. Dzisiejsza pyszna propozycja to bakłażany. Niezbyt popularne w naszej polskiej kuchni, choć coraz częściej widziane na bazarach, rynkach, w supermarketach. Jest to warzywo popularne w kuchniach arabskich, kulturze perskiej, marokańskiej. Zapewne i wielu innych, które jeszcze przede mną do odkrycia.

Trudno jest smak bakłażanu do jakiegokolwiek innego warzywa porównać. Ma zupełnie inny, choć neutralny smak. Z pieczonym czosnkiem i oliwą z oliwek komponuje się wyśmienicie. Jak najbardziej świetna potrawa na świąteczny stół. Zapraszam: Bakłażany Zapiekane w Stylu Marokańskim Wegańskie i Bezglutenowe.

IMG_4798_Fotor

PRZEPIS

  • czas pieczenie godzina; przygotowanie 10 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez mięsa, mąki/glutenu, orzechów

 

SKŁADNIKI

  • 2 bakłażany
  • 1 główka czosnku
  • oliwa z oliwek (extra virgin) – dobrej jakości/unikaj gorzkich
  • sól
  • pieprz
  • świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzewam piekarnik do 190°C
  2. Myję bakłażany i nakłuwam widelcem. Wkładam do piekarnika i piekę do godziny. Po pól godziny pieczenia bakłażanu, do piekarnika wkładam główkę czosnku i piekę przez kolejne pół godziny razem z bakłażanem
  3. Upieczony bakłażan i czosnek obieram ze skórki. Przekładam do blendera i blenduję. Dolewam oliwy, sól i pieprz
  4. Gotowe bakłażany przekładam do miseczki. Kroję drobno kolendrę następnie dodaję
  5. Idealnie smakują z chlebkiem

Smacznego.

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts

  • simonviajero

    Jadłbym 🙂

  • Uwielbiam smak bakłażanu, dlatego z miłą chęcią zapisuję przepis i będę działać w kuchni. 🙂

  • Bakłażan jest jednym z moich ulubionych warzyw. Nie dość że pięknie wygląda, to jeszcze to wszystko co można z niego wyczarować to poezja. Przepis dodaję do ulubionych i będzie czekał na bakłażany ze straganów 😉

    I świetny blog, bardzo mi się podoba 😉

    • Piękny jest bakłażan prawda 😉 Dla mnie to taki rodzaj rarytasów! Magdo miło mi, że Ci się u mnie podoba. Pozdrawiam ciepło, Daria xxx

  • takiej wersji bakłażanów nie spotkałam jeszcze, ale już mi się podoba i przy najbliższej okazji robię! 😀

  • Uwielbiam bakłażany Daria! Też często przygotowuję pasty do chleba z bakłażana. To warzywo, które mnie nie zawodzi… staram się zawsze mieć w lodówce, bo jak nie mam pomysłu lub głodna wracam z pracy, to upieczony bakłażan z odrobiną oliwy zawsze uratuje sytuację. ściskam i wysyłaj trochę słońca kochana, w Brukseli deszcz, wiatr i 7 stopni aaaaaaaa 😉