Jabłka w cieście francuskim to szybki i prosty deser, który zachwyci każdego miłośnika słodkości. Ten klasyczny wypiek łączy w sobie chrupiące ciasto francuskie ze słodkim nadzieniem jabłkowym. Całość przygotujemy z wykorzystaniem łatwo dostępnych składników. Na wykonanie potrzebujemy zaledwie 45 minut. Ciastka idealnie sprawdzą się zarówno na rodzinne spotkanie, jak i podczas popołudniowej kawy.
Najważniejsze informacje:- Czas przygotowania: 45 minut
- Poziom trudności: łatwy
- Wykorzystujemy tylko 6 podstawowych składników
- Możliwość przygotowania wersji z cynamonem lub bez
- Ciastka można podawać na ciepło lub zimno
- Z przepisu otrzymamy 6 porcji deserowych
- Deser można wzbogacić lukrem lub cukrem pudrem
Potrzebne składniki na jabłka w cieście francuskim
Do przygotowania jabłek w cieście francuskim potrzebujemy zaledwie 6 podstawowych składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym. Całość wystarczy na przygotowanie 6 porcji deserowych.
- 1 arkusz ciasta francuskiego (275 g)
- 2 duże jabłka (350 g)
- 30 g kisielu
- 6 łyżek wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 1 jajko do posmarowania
Jak przygotować ciasto francuskie z jabłkami?
Przepis na jabłecznik w cieście francuskim jest bardzo prosty. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie nadzienia oraz dokładne formowanie ciasteczek. Ważne, by zachować kolejność wykonywania poszczególnych kroków.
Zanim rozpoczniemy jak zrobić jabłka w cieście francuskim, warto przygotować wszystkie składniki i akcesoria. Będziemy potrzebować blachy do pieczenia, papieru, rondla i deski do krojenia.
- Przygotowanie jabłek i nadzienia
- Podzielenie ciasta na kwadraty
- Formowanie ciasteczek
- Smarowanie jajkiem
- Pieczenie w odpowiedniej temperaturze
Przygotowanie nadzienia jabłkowego
Jabłka należy umyć i obrać ze skórki. Po usunięciu gniazd nasiennych, kroimy je w kostkę o boku 1,5 cm. Pokrojone owoce przekładamy do rondla i dodajemy cynamon oraz 2 łyżki wody. Całość gotujemy kilka minut na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną, ale zachowają swój kształt.
Formowanie ciastek z ciasta francuskiego
Ten etap przepisu na jabłka w cieście francuskim wymaga precyzji. Ciasto dzielimy na 6 równych kwadratów. Na każdy nakładamy przestudzone jabłka wymieszane z kisielem.
Ciasteczka francuskie z jabłkami formujemy, składając kwadraty po przekątnej. Brzegi sklejamy wodą i dociskamy widelcem. Na koniec nacinamy wierzch, by para mogła uciekać podczas pieczenia.
Czytaj więcej: Najlepsze przepisy na ciasta Remigiusza Rączki: słodkie inspiracje
Temperatura i czas pieczenia jabłek w cieście francuskim
Jabłka w cieście francuskim przepis krok po kroku wymaga odpowiedniej temperatury pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do wskazanej temperatury przed włożeniem ciastek.
Piekarnik z termoobiegiem | 190°C | 20-25 minut |
Piekarnik bez termoobiegu | 210°C | 20-25 minut |
Jak sprawdzić czy ciastka są już gotowe?
Prawidłowo upieczone francuski deser z jabłkami powinien mieć złocisty kolor. Ciasto powinno być wyraźnie spuchnięte i chrupiące. Wierzch ciastek musi być równomiernie zarumieniony.
Sposób podania jabłek w cieście francuskim
Ten ciasto francuskie z jabłkami przepis możemy podawać na różne sposoby. Ciastka smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Świetnie komponują się z filiżanką kawy lub herbaty. Możemy je zaserwować jako elegancki deser na rodzinnym spotkaniu lub przygotować na podwieczorek.
Dodatki do jabłek w cieście francuskim
Gotowe ciastka możemy udekorować cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym. Świetnie smakują też z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych. Dla większej wyrazistości smaku możemy dodać sos karmelowy.
Jak przechowywać jabłka w cieście francuskim?
Ciastka najlepiej spożyć w dniu pieczenia, gdy są najbardziej chrupiące. Możemy je przechowywać do 2 dni w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Przed podaniem możemy je podgrzać w piekarniku w temperaturze 160°C przez 5 minut. Nie zaleca się przechowywania w lodówce, gdyż ciasto straci swoją chrupkość.
Domowe jabłka w cieście francuskim - smaczny deser w 45 minut
Przepis na jabłka w cieście francuskim to idealne rozwiązanie dla osób szukających prostego, a jednocześnie efektownego deserku. Z zaledwie 6 składników przygotujesz 6 porcji chrupiących ciasteczek. Cały proces zajmie Ci maksymalnie 45 minut.
Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie nadzienia i precyzyjne formowanie ciastek. Jabłka należy pokroić w kostkę i lekko podgotować z cynamonem. Ciasto francuskie wystarczy podzielić na kwadraty, nałożyć nadzienie i dokładnie skleić brzegi. Pieczenie w temperaturze 190-210°C trwa zaledwie 20-25 minut.
Ten francuski deser z jabłkami możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ciastka świetnie komponują się z cukrem pudrem, lukrem cytrynowym czy bitą śmietaną. Przechowuj je do 2 dni w szczelnym pojemniku, a przed podaniem możesz odświeżyć je w piekarniku przez 5 minut.